2020-04-28 13:30:00
G plus N rovna
G plus N rovna sa VL
Zdroj: Aleksander Isajev

FOTO: Čo sa stane, keď skrížite Ladu „Niva“ s Mercedesom Triedy G?

Lada Niva, respektíve Lada 4x4 má s Mercedesom Triedy G niekoľko spoločných prvkov.

V prvom rade ide o historické korene, ktoré siahajú až do šesťdesiatych, respektíve sedemdesiatych rokov. Kým ale Trieda G prechádzala postupne dôkladnými modernizáciami techniky, Niva síce bola modernizovaná, no kontakt s nemeckým offroadom z hľadiska aktualizácií rýchlo stratila. Najmä dnes, keď má G-wagen „druhú“ generáciu a je úplne nový. Lada taký osud nemá, bude to aj tým, že jej cena nikdy nebola taká vysoká ako v prípade Triedy G, ktorá sa postupne zmenila z vojenského vozidla na predstaviteľa vrcholného luxusu a prestíže.

Zdroj: Aleksander Isajev

Spoločných prvkov je viac ako len historický pohľad. Predovšetkým sú to autá, ktoré v teréne zvládajú obrovské množstvo práce a dokážu prekonávať dlhodobo prekážky, ktoré „zšenštilé“ SUV zvládnu len raz a potom sa nadobro rozpadnú.

A tak v dobe fotošopov vznikol nápad spojiť tieto dve národné ikony. I keď sa spájanie Rusov s Nemcami historicky nevníma príliš pozitívne, v prípade automobilov je to úplne iná káva. Spomenúť stačí len luxusnú ruskú značku Aurus, ktorej technológie pramenia z kooperácie s Porsche.

Zdroj: Aleksander Isajev

V tomto prípade tak nejde ani o kríženie náprav dvoch odlišných áut, ako o obohatenie súčasnej Nivy o genetický kód nemeckej Triedy G, samozrejme s jasným puncom modernosti, hi-tech a istou dávkou ruského patriotizmu. Lebo áno, za týmto projektom stojí fotošopový dizajnér Alexander Isaev (Isajev). Uznať treba, že vzniknuvšie auto má štýl, aký len vzdialene pripomína „rodičov“. Je to svojské a veľmi zaujímavé auto, ktoré dôkladne prezentuje robustnosť a offroadové predpoklady. Keďže však ide len o zbožné prianie, či pekné obrázky, môžeme aj my len snívať a predstavovať si, ako by takáto kooperácia reálne dopadla. Žeby na takéto stvorenie dal Mercedes svoju trojcípu hviezdu? Mne sa skôr páči predstava, že by takto vyzerala nová generácia Lady 4x4 a Podkapotou by mala modernú techniku od Nemcov. Nech je to ako chce, od Podkapotou má toto dielko s názvom G-Niva „páčik“ a čo si myslíte vy? (Viac foto v galérii). 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo