2019-12-21 11:05:00
Lada 4x4 facelift 2020
Lada 4x4 facelift 2020
Zdroj: AvtoVAZ

Lada 4x4 má po modernizácii, facelift sa snažil o komfort

Lada 4x4, pred rokom 2009 známa a ponúkaná ako Niva, je vari nesmrteľný automobil.

Začala sa totiž vyrábať ešte v apríli 1977 a počas celých 42 rokov nepotrebovala žiadnu výraznú zmenu. Je to rovnako jednoduché a účelné auto, ako sú napríklad Mercedes-Benz triedy G alebo Suzuki Jimny.

Výrobu už mali v minulosti niekoľkokrát ukončiť. No Lada Niv... vlastne 4x4 (po tom, čo stratila svoju ochrannú známku), žije naďalej. Vyzerá to tak, že zatiaľ sa nechystá do výslužby. Skoršie vyjadrenie automobilky potvrdzuje, že sa bude vyrábať ešte niekoľko ďalších rokov. Do nich prichádza s faceliftom. Ten predchádzajúci a rozsiahlejší prišiel v roku 2016.

Zdroj: AvtoVAZ

Omladenie na rok 2020 ale nie je žiadna výrazná revolúcia. Pod kapotou zostáva jednoduchý benzínový štvorvalec s objemom 1,7 litra s výkonom 62 kW (84 k), rovnako aj stály mechanický pohon všetkých štyroch kolies. Skutočným a hlavným poznávacím znakom modernizovanej Lady 4x4 pre rok 2020 však je – inovovaný interiér. Ruský „poľovník“ sa stále drží svojej základnej línie. Počas svojho dlhého života nepodstúpil tento legendárny automobil veľa zmien. Predsa len, už bol čas zmeniť poriadne aj vnútrajšok auta.

Zdroj: AvtoVAZ
Zdroj: AvtoVAZ

Staručký ruský offroad dostal kompletne prepracovanú palubnú dosku. Nový je prístrojový štít s bielym podsvietením, no hlavne stredový panel s tromi otočnými ovládačmi klimatizácie, je v ňom aj dvojica držiakov na nápoje pred radiacou pákou. Nové sú tiež výduchy ventilácie ako aj čalúnenie stropu a väčšia schránka pred spolujazdcom. Interiér teraz konečne vyzerá oveľa modernejšie. Posunul sa z rokov sedemdesiatych minimálne do deväťdesiatych. Aké zmeny nastali môžete zistiť pri porovnaní fotografií, kde je vľavo fotografia predošlého interiéru a vpravo nového po facelifte.

Zdroj: AvtoVAZ
Zdroj: AvtoVAZ

 

Zmenené vyhrievané sedadlá teraz majú poskytovať lepšiu oporu tela. V trojdverovej verzii majú nový mechanizmus sklápania pre lepšie nastupovanie na zadné sedadlá. Novinkou sú aj dve hlavové opierky vzadu pre vyššiu úroveň bezpečnosti. Inovovaný interiér dostanú všetky ponúkané varianty 4x4, model Urban navyše aj nové hmlovky integrované do čelného nárazníka.

Zdroj: AvtoVAZ

Sama automobilka tvrdí, že vykonané zmeny majú poskytnúť hlavne viac komfortu. Preto sa Lada 4x4 dočká aj vylepšeného motora so zníženými vibráciami a lepším odhlučnením. Auto zvládne stovku za na dnešné pomery neskutočných 17 sekúnd. Maximálna rýchlosť je 142 km/h. To však pre toto auto nie sú podstatné parametre. Skôr jeho priechodnosť v teréne. Momentálne sa Lada chváli tým, že je na ruskom trhu vôbec najdostupnejšie SUV. Nuž, ako sa to vezme, SUV skôr nie – Lada 4x4 je viac off-road, ako čokoľvek iné.

Bližšie informácie o cenách a uvedenie na trh sa dozvieme v nasledujúcich týždňoch. Kedy presne to bude, je zatiaľ vo hviezdach. Nedávne zákulisné správy naznačujú, že AvtoVAZ má problémy s kvalitou výroby. Aj preto sa začiatok výroby modernizovaného offroadu oneskoril.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo