2020-02-24 08:20:00
Suzuki Jimny
Suzuki Jimny
Zdroj: Ján Hargaš

TEST + VIDEO: Suzuki Jimny – Sloboda

Suzuki Jimny je model vozidla, ktorý najprv zdvihne obočie, po prvej jazde vyčarí úsmev.

Keď som Jimny videl prvýkrát na autosalóne, nechytil ma, to priznávam. Možno to bolo osvetlením, možno tým, že bolo naokolo množstvo iných drahších a lákavejších áut.

Dnes sa ale s hrdosťou radím k fanúšikom tohto vozidla. Nejde o dizajn, nejde o povery a mýty, i keď aj dizajn, aj hype robia svoje. To auto presvedčuje. V prvom rade je to facka. Také dobre mierené zaucho na zmyslové orgány. Na oči, na sluch, na hmat. V druhom rade auto dokazuje, že jeho dizajn, jeho štýl nie je prvoplánový. Všetko to má svoj význam. Je to účelné, je to praktické a je to mimoriadne funkčné. A ešte to aj dobre vyzerá. Ako bonus. Tu je krátky vlog z testovania auta. Skôr než na tvorenie rekordov v prekonávaní offroadových nástrach som sa zameral na praktické využitie vozidla a jeho každodenné používanie. Vlog má niečo vyše päť minút a je rovno tu: 

Suzuki Jimny sa radí medzi posledné pravoverné offroady. V tejto kategórii dnes už sú len tri autá. Píšem o Jeepe Wrangler, Mercedese Triedy G a samozrejme o Nive. I keď tú by som sem z úcty k ďalším menovaním zaradiť nemal – narozdiel od nich je to stále auto zo 70-tych rokov, patrí sem, lebo zákazníkom je to aj tak jedno. Nič iné na trhu nie je. Ak máte pocit, že áno, mýlite sa.

Zdroj: Ján Hargaš

Prirodzene rovnaké priority zastávajú aj pikapy. Ich priechodnosť je však v porovnaní s offroadmi výrazne nižšia, i keď vyššia než priechodnosť a vytrvalosť modelov SUV.

Keď sa pozriem na ostatných, Jimny je víťaz po každej stránke. Nielenže ide o novú generáciu, ktorá vyznáva staré pravidlá. Má absolútne najlepší pomer ceny a protihodnoty, má neuveriteľnú priechodnosť, má jednoduchý benzínový motor, má redukčnú prevodovku a náraz do kartónovej krabice vás nezabije. To sa o Nive povedať nedá a hejter by povedal, že sa to nedá povedať ani o Wranglerovi... 

Zdroj: Ján Hargaš

Lebo Jimny má moderné asistenčné systémy a má zverejniteľný výsledok v crash testoch EuroNCAP. Dostala v nich tri hviezdy a osobne mám tendenciu veriť, že značka sa minimálne s jedným z dvoch hlavných problémov – slabo dofúknutý airbag vodiča pri čelnom náraze, dokázala vysporiadať. Lebo s ohnutým A-stĺpikom pri tom istom náraze už nič nespravia, no beztak si to auto viedlo v ostatných kategóriách dobre. Azda najprekvapivejší je výborný výsledok bočného nárazu – obzvlášť keď si uvedomíte ako blízko k dverám sedíte.

Zdroj: Ján Hargaš

 Na strane Jimny sa síce nenachádza výhoda hmotnosti ako v prípade Wrangleru, či G-čka, no keď v nej sedíte, môžete mať aspoň aký-taký dojem bezpečnosti. A verte, či nie, v teréne môže byť nižšia hmotnosť výhodou, i keď nemusí. Opäť je kľúčom seriózne terénne obutie.

Zdroj: Ján Hargaš

A presne to testovaný model nemal. Zimné gumy sú síce fajn, no zázraky s nimi nečakám a nemali by ste ani vy. Napriek tomu treba sňať klobúk pred schopnosťami tohto auta. Jednak priechodnosť, jednak elektronika, jednak mechanika. Aj bez terénneho obutia zvládne veľmi veľa. Iba tá brodivosť sa zdá byť achillova päta. Neoficiálne info hovoria o polovičnej hĺbke bezpečnej brodivosti v porovnaní s najbližšími konkurentmi. Verím však, že ten kto sa chce s Jimny brodiť ruskou tajgou a jej riekami, nájde spôsob ako auto pripraviť aj na šnorchlovanie.

Zdroj: Ján Hargaš

V teréne je dominancia tohto auta v porovnaní s čímkoľvek s podobnou cenou (s výnimkou Lady 4x4) úplne jasná. Lenže Jimny svojim vzhľadom púta pozornosť aj tých, ktorým vlastne o terén nejde. To auto je totiž neuveriteľne štýlové. Má v sebe ten punc slobody, voľnosti, romantickú predstavu dobývania ďalekých krajov. A preto si ju niekto kúpi ako auto do mesta. Zvládne ale jazdu v meste?

Veruže zvládne a celkom s prehľadom. Jej najväčšou mestskou devízou je obdivuhodná manévrovateľnosť. To auto má tak praktické rozmery a taký dobrý výhľad z kabíny, že s ním zaparkuje hocikto a hocikam. Lepšie sa parkuje už len so Smartom.

Zdroj: Ján Hargaš

Zvládne jazdu po slovenskom rozbitom meste?

Jimny je nesmierne pohodlné vozidlo. Pohojdávanie v rytme nerovností je výborné ako na nespevnených povrchoch, tak na paródiách na spevnené komunikácie, aké vídať v našich mestách. A dier v ceste sa s týmto autom naozaj nebojíte. To by v tom bol čert, aby sa vám podarilo oškrieť disk.

A čo diaľnica? Toto by mohla byť tiež achillovka. Pravdou je, že nemusí byť. Len si treba uvedomiť, že maximálna konštrukčná rýchlosť je 145 km/h, takže G-wagenu s osemvalcom asi na diaľnici nebudete stačiť. Ale pohodových 120 km/h dá a spotreba zostane pod 8 litrov na 100 km. Tých pohodových 120 km/h ale znamená vyše 3500 ot/min. Zaujímavé je, že aj keď si v aute pripadáte ako v retromobile, sympatický japonský štvorvalec Podkapotou má dosť síl a dosť krátke prevody, aby auto mohlo hovoriť o reálnej pružnosti. Skúsený vodič dokáže s Jimny aj predbiehať.

Zdroj: Ján Hargaš

Zo 60 na 100 km/h zrýchli na 3. stupni za 7,68 sekundy. Z 80 na 120 na 4. stupni zrýchli za 14,9 sekundy. Jasné, hlavne druhý údaj nemá s pohodlným predbiehaním vôbec nič, no na druhú stranu, ktoré auto je takto pružné 25 km/h od najvyššej rýchlosti? Ale dosť žartov. Jimny dokáže jazdiť dynamicky, no najmä v nižších rýchlostiach. Ak teda v budúcnosti ako majiteľ budete mať úmysel s týmto autom predbiehať viac ako len traktor, treba tak urobiť krátko za dedinou. Neskôr to už bude možné len s poriadnym rozbehom.

Zdroj: Ján Hargaš

Kabína je mimoriadne stručná. Kufor je pri štvormiestnom usporiadaní prakticky nulový. Keď ale sklopíte dve zadné operadlá, získate seriózny batožinový priestor. Sedenie v prvom i druhom rade je pohodlné pre takmer všetky veľkostné kategórie. Odkedy som videl rendery predĺženej verzie, ťažko sa mi racionalizuje Jimny s malým kufrom. Ona však racionálna je. Málokedy pri tomto type auta potrebujete viac ako dve miesta. Koncepcia 2+2 je pre auto tohto typu vhodná. Suzuki Jimny si ale úplne vystačí aj bez dvojice núdzových sedadiel vzadu. Málokto bude predsa ozajstný offroad používať ako rodinné vozidlo.

Dizajn palubnej dosky je rafinovane retrospektívny. Keď ale k infotainmentu pripojíte CarPlay, pochopíte, aké moderné to auto je.

Zdroj: Ján Hargaš

Suzuki Jimny je skrátka auto do voza. Ak sa vám páči, môže byť aj do koča. Je to užitočná malá mrška s neuveriteľnými vlastnosťami podčiarknutými veselým retro dizajnom. Týždeň s týmto autom bol skvelý. Nikdy by mi som neveril, že mám v okolí bydliska toľko poľných a lesných ciest. Po viacerých z nich by som pešo nešiel, no s týmto stvorením som sa nemusel báť ničoho. Blato, skaly, piesok, aj popadané stromy, či haluzie, to všetko zvládne a až sa tak smejem pri predstave, čo by tie halúzky pri ceste spravili s lakom nafúkaných SUV áut. Nehovoriac o tom, čo by im tie cesty spravili s podvozkom. Jimny je skvelé auto. Je unikátne.

Zdroj: Ján Hargaš

Je moderné a pritom neústupčivo trvá na rokmi overených kvalitách. Toto nie je SUV. Toto je skutočný offroad so všetkým čo k tomu patrí. Má svoje muchy, no narozdiel od iných áut, tie muchy nerobia zlobu, práve naopak, dotvárajú charakter auta. Mám mu čo vytknúť, no z úcty k nemu to už nebudem opakovať. Zaslúži si pozornosť, zaslúži si úctu, zaslúži si, aby sa do Európy vrátila. Či už tak, alebo onak. Je to pracant a aj keď je dnes vďaka emisným limitom na ústupe, vráti sa s pracovnými vízami a bude slúžiť možno ešte lepšie ako predtým. Rozhodne ponúkne viac litrov v batožinovom priestore - zadné sedačky totiž ako "dodávka" nebude môcť mať... 8 z 10 bodov.

Vlog si môžete pozrieť aj na youtube.com. 

Zdroj: Ján Hargaš

 

 

Technické údaje

Model: Suzuki Jimny GLX
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1462
Výkon (kW/ot.):  75/6000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 130/4000
Prevodovka: 5-stupňová manuálna
Poháňaná náprava zadná + predná
Maximálna rýchlosť (km/h): 145
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): -
Spotreba kombinovaná(l/100 km): 7,9-8,0
Dĺžka/šírka/výška (mm): 3645/1645/1705
Rázvor náprav (mm): 2250
Objem batožinového priestoru (l): 85
Objrem palivovej nádrže (l): 40
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1135
Užitočná hmotnosť (kg): 345
Rozmer pneumatík: 195/80 R15
   
Základná cenníková cena modelu: 16 490 €
Základná cena verzie: 18 590 €
   

 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku