2019-11-12 13:00:00
Tata podsedák do autosedačky
Tata podsedák do autosedačky s núdzovým volaním
Zdroj: getmytata.com

Žiadne zabudnuté deti v autách: Všetky autosedačky v Taliansku už musia mať toto

Autá v Taliansku musia mať zariadenie upozorňujúce na zabudnuté dieťa v sedačke. S okamžitou platnosťou.

Talianski motoristi musia vybaviť svoje auto výstražným zariadením, ktoré vodiča upozorní na prítomnosť dieťaťa vo vozidle. Cieľom tohto opatrenia, ktoré platí od štvrtka, je zabrániť úmrtiam detí v dôsledku prehriatia, keď na ne vodič auta zabudne.

Ako uviedla agentúra AFP, Taliansko sa považuje za prvú krajinu v Európe, ktorá prijala takéto nariadenie. Ministerstvo dopravy, ktoré o novej povinnosti pre vodičov informovalo, uviedlo, že pri nákupe každého výstražného zariadenia poskytne dotáciu vo výške 30 eur.

Vodičovi, ktorý takéto poplašné zariadenie vo vozidle nebude mať, hrozí v Taliansku pokuta od 81 do 326 eur. Výstražný systém musí byť namontovaný na autosedačkách pre deti mladšie ako štyri roky a vodiča by mal upozorňovať na prítomnosť dieťaťa vibrujúcimi zvukovými a obrazovými signálmi, ktoré sú detekovateľné zvnútra a zvonka vozidla. Tieto zariadenia môžu byť tiež vybavené systémami na automatické odosielanie správ SMS alebo správ cez aplikáciu WhatsApp, či na aktivovanie telefónneho hovoru. Zákon bol v Taliansku prvýkrát predložený už vlani po tom, ako niekoľko detí zomrelo na prehriatie, keď zostali zabudnuté v prehriatych vozidlách. AFP pripomenula, že v Taliansku sa už päť či šesť rokov predávajú zariadenia upozorňujúce vodiča na zabudnuté dieťa vo vozidle, ktoré sa aktivujú kľúčom do zapaľovania.  

Príkladom modernej alternatívy takéhoto zariadenia je to na titulnom obrázku. Volá sa Tata, koncová cena pre užívateľa je 59,90 eura a je to poduška, či pohodlný mäkký podsedák vkladajúci sa priamo do autosedačky, ktorý má pripojenie bluetooth a ktorý disponuje trojstupňovým upozornením. V prvom rade posiela správu na spárovaný telefón rodiča okamžite potom, ako zariadenie zaznamená ponechanie samého dieťaťa v autosedačke vo vozidle. Ak sa stav nezmení, vykoná hovor na telefónne číslo rodiča. Ak sa ani potom situácia nezmení, zavolá záchranné zložky. Zariadenie nemá sim kartu, využíva virtuálnu sim kartu podobne ako núdzové systémy e-call v automobiloch. Zariadenie má baterky a stav a funkčnosť zariadenia si užívateľ sleduje cez bluetooth na spárovanom mobile. Pritom môže byť smartfón pripojený aj k automobilu a prípadne k ďalším takýmto poduškám.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, getmytata.com, migliorseggiolinoauto.it

Komentáre k článku


Stream naživo