2019-04-21 18:50:00
SEAT hudba
SEAT hudba
Zdroj: Seat

Čo počúvate za volantom? Nie je jedno, akú hudbu si pustíte!!

Hudba je pre mnohých povoleným „dopingom“ počas šoférovania.

Neplatí to oba pri dlhých cestách, keď ste za volantom sami. Mnoho vodičov nedá bez dobej muziky „ani ranu.“ Teda skôr neprejdú ani kilometer bez toho, aby si zapli rádio, alebo pustili svoj vlastný výber pesničiek. To druhé riešenie je dokonca lepšie, lebo pri počúvaní z rádií vysielanú hudbu nemôžete ovplyvniť. Iba ak preladiť na inú stanicu a hľadať, čo sa vám najviac páči a čo najviac pasuje v vášmu štýlu a naturelu.

Výskumov na tému: ktorá hudba je za volant najlepšia, už bolo niekoľko. Hľadali sa skladby, ktoré pri počúvaní zvyšovali bezpečie za volantom. Výskumníci pri tom prišli aj na to, počúvanie ktorých pesničiek za volantom je nebezpečné.

Zdroj: Seat
Zdroj: Seat

Lenže vývoj sa nezastaví, vznikajú stále nové a nové skladby. Ako obstáli v porovnaní so staršími skladbami v hodnotení expertov? Ktoré piesne sa najviac hodia pri šoférovaní? Najnovší výskum zverejnilo britské zastúpenie značky SEAT. Odborníci španielskej automobilky sa rozhodli zistiť, aké piesne sú medzi vodičmi tie najobľúbenejšie. Potvrdili, že zoznam najobľúbenejších skladieb pre vodiča vedie skladba skupiny Queen nahraná už v roku 1975.

Výsledky totiž ukázali, že jednoznačne vedie Bohemian Rhapsody,. Aj na ďalších popredných priečkach sa umiestnili piesne, ktoré vznikli už pred desiatkami rokov. Na druhom mieste je napríklad ďalší veľký hit zo 70. rokov s názvom Dancing Queen od skupiny ABBA, nasledovaný Livin'on a Prayer od Bon Jovi a tiež klasikami z rokov osemdesiatych, piesňami Walking on Sunshine a Eye of the Tiger.

We Will rock you!

A aj keď toto nebol prieskum založený na zisťovaní individuálnych hudobných chutí, účastníci prieskumu tiež uviedli svoje obľúbené žánre. Je zaujímavé, že na vrchole sa objavil pop a rock. 64% tvrdí, že počúvanie rôznych druhov piesní mení ich náladu.

Prečo je Bohemian Rhapsody pre vodiča taká príjemná? Dôvodom je skutočnosť, že vie odbúrať stres, navodiť pocit pohody a spríjemniť šoférovanie auta. Deväťdesiat percent vodičov dokonca priznalo, že im počúvanie hudby v aute navodzuje pocit šťastia. Drvivá väčšina z nich (84%) za volantom svoje obľúbené piesne počúva pravidelne, čo dokázal prieskum uskutočnený na 2000 vodičoch vo veku od 18 do 84 rokov.

Zdroj: Seat

Výskum publikovaný pred časom napríklad v časopise Nature preukázal, že počas počúvania hudby, ktorá sa nám páči, uvoľňuje naše telo dopamín, čo je takzvaný hormón šťastia. Takto sa zvyšuje pocit pohody a radosti. SEAT sa aj preto stal prvou automobilovou značkou na svete, ktorá do svojich modelov integrovala obľúbenou aplikáciu populárnej hudby Shazam. Podľa prieskumov ju počas šoférovania využíva až 70% vodičov vo chvíli, keď idú rýchlejšie ako 30 km/h. Okrem toho sa samozrejme špecialisti značky snažia o čo možno najlepšiu reprodukciu zvuku v autách SEAT.

Vzhľadom na silné spojenie medzi hudbou a jazdou musia dnešné zvukové systémy hrať aj v kabíne auta ako by ste boli na koncerte. Niekoľko aspektov ovplyvňuje kvalitu zvuku, od umiestnenia reproduktorov až po usporiadanie priestoru pre cestujúcich a samozrejme pohyb. „Našim hlavným cieľom je dosiahnuť čo najprirodzenejší zvuk“, zdôrazňuje Adrián Mateo, inžinier spoločnosti Car Audio Acoustics spoločnosti SEAT.

Španielska značka pridala tiež rady pre tých, ktorí chcú zložiť hit. Poskytol ich Pablo Cano, hudobník, producent a autor viac ako 500 hudobných skladieb. Podľa neho musí mať skladba dvojštvrtinový (2/4), alebo štvorštvrtinový (4/4) rytmus. Tieto rytmické impulzy možno ľahko spoznať a ešte ľahšie sa na ne tancuje; sú nám tak blízke ako tlkot vlastného srdca.

Okrem toho je podľa Pabla Cana dôkežitá aj harmónie. Hlavné tóny (C dur, D dur ...) sú schopné navodiť pohodu a radosť. Myšlienka, že menej je niekedy viac potom platí aj pre hudbu. „Mnoho piesní, ktoré sa stali hitom, má len tri alebo štyri akordy,“ hovorí.

Rovnako musí byť logická štruktúra skladby, aby poslucháči mohli predvídať, ako bude pieseň pokračovať a texty musia byť nekomplikované. To preto, aby im každý porozumel a vedel sa s nimi stotožniť. Cieľom je navodiť pocit súzvuku s textom piesne. Taktiež refrén musí mať jednoduchú melódiu, ktorá sa dá ľahko zaspievať. „Je to tá časť piesne, ktorú si poslucháč zapamätá, takže je dôležité ju niekoľkokrát zopakovať,“ povedal Pablo Cano

Top 20 piesní pre šoférovanie:

1. Bohemian Rhapsody, Queen

2. Dancing Queen, ABBA

3. Livin 'on a Prayer, Bon Jovi

4. Im Gonna Be (500 miles), The Proclaimers

5. Eye of the Tiger, Survivor

6. Walking on Sunshine, Katrina and the Waves

7. Wake Me Up Before You Go Go, Wham!

8. Happy, Pharrell Williams

9. Girls Just Wanna Have Fun, Cindy Lauper

10. Aj Gotta Feeling, Black Eyed Peas

11. Is not No Mountain High Enough, Marvin Gaye & Tammi Terrell

12. Do not Stop Believing, Journey

13. Wonderwall, Oasis

14. This Is Me, The Greatest Showman

15. Roar, Katy Perry

16. Hey Ya !, Outkast

17. Aj Believe in a Thing Called Love, The Darkness

18. Three Little Birds, Bob Marley

19. One Kiss, Calvin Harris & Dua Lipa

20. Hey Baby !, DJ Ötzi


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo