2018-08-11 11:00:00
International Harvester Metro Van
International Harvester Metro Van - dodávka kapely Aerosmith

Ste fanúšikmi skupiny Aerosmith? Našla sa ich stará dodávka

Kapela s ňou podnikala turné v sedemdesiatych rokoch. Teraz hrdzavela v lesoch.

Na západe amerického štátu Massachusetts objavili moderátori Mike Wolfe a Frank Fritz.v rámci relácie American Pickers na kanáli History zaujímavý pozostatok z počiatkov rockovej kapely Aerosmith. Dvojica zberateľov sa zameriava na hľadanie starožitností a ich následný predaj.

Je to paradoxné, lebo čokoľvek spojené s hviezdnou minulosťou americkej rockovej skupiny Aerosmith sa dnes môže považovať za cenený zberateľský predmet. Lenže nájsť pôvodnú dodávku, v ktorej kapela jazdila na koncerty vo svojich začiatkoch, dokonca aj so starým logom Aerosmith na karosérii, by určite niektorí „hardcore“ fanúšikovia prirovnávali nálezu Svätého grálu. Desiatky rokov stála odložená dodávka, ktorú skupina používala na začiatku svojej existencie turné v sedemdesiatych rokoch 20. storočia.

Hrdzavý a rozpadnutý exemplár dodávky International Harvester Metro Van z roku 1964 sa našiel v lesoch na západe štátu Massachusetts blízkosti mestečka Chesterfield. Vozidlo skupina používala k turné v tomto regióne počas 70. rokov, teda v priebehu samotného začiatku a stúpajúcej slávy Aerosmith.

Nemožno sa ani tak veľmi čudovať, že po celosvetovom úspechu skupiny zostala dodávka odložená na mieste svojho predchádzajúceho pôsobenia. Súčasný majiteľ pozemku zberateľom uviedol, že predchádzajúci vlastník bol s kapelou určitou formou v kontakte.

Napriek tomu bolo treba potvrdiť originalitu dodávky. Telefónne číslo na členov Aerosmith však nie je verejné. Mike Wolfe využil svoju známosť so spevákom a gitaristom ďalšej známej kapely, Danom Auerbachom z The Black Keys. Ten fotografie starej dodávky poslal svojmu kamarátovi. Nebol ním nikto iný ako gitarista Joe Perry z Aerosmith.

Potom ešte na overenie auta kontaktovali aj Raya Tabana, jedného zo zakladajúcich členov kapely. Taban potvrdil, že v tejto dodávke naozaj pred nejakými 40 rokmi skupina trávila čas a jazdila na koncerty.

Dodávku sa zberateľom nakoniec podarilo kúpiť za 25 000 dolárov. Zatiaľ nie je jasné, na aký osud čaká tento klenot z histórie Aerosmith. Bolo by to fajn, keby sa podarila kompletná renovácia. Dodávka by skvele zapadla ako exponát do niektorého hudobného múzea, najlepšie by jej to pristalo v sieni slávy Rock and Rollu v Ohiu.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: motorauthority.com

Komentáre k článku


Stream naživo