2018-06-01 18:00:00
Tatrovky sa po rokoch
Tatrovky sa po rokoch vrátili
Zdroj: auto.idnes.cz

FOTO Zaspomínajte si. S týmito hračkami sme sa všetci hrávali! Tatra bola základ

Dnes je deň detí. Kým dnešné deti majú neobmedzené možnosti, za našich detských čias to tak nebolo.

Ale aj tak sa bolo s čím hrať, stačilo trocha fantázie a umu a hračkou mohlo byť čokoľvek. Či už ste svoje detstvo zažívali v šesťdesiatych, sedemdesiatych, osemdesiatych, ba deväťdesiatych rokoch minulého storočia, už mnoho rokov patríte k dospelým a na detské časy môžete iba spomínať. Rozdiely v generáciách boli veľké, veď staršie ročníky mali najmä hračky z domácej výroby, no tí, ktorí si detstvo užívali v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch, tí už mali z čoho vyberať. Aj keď je pravda, že dnešné deti by sa z toho "výberu" asi len smiali.

Pri príležitosti dňa detí sme sa tak pohrabali v pamäti a po internetoch a pozreli sa na to, aké hračky sme mali my, odrastení motoristickí fanúšikovia, a aké majú k dispozícii súčasné deti a budúci motoristickí fanúšikovia (ak sa podarí).

Rozdiel je to skutočne obrovský. Množstvo, farebnosť a prakticky nekonečný vyber typov hračiek v porovnaní so značne obmedzeným trhom pred revolúciou a krátko po nej. Kým my sme sa museli uspokojiť s niekoľkými typmi, dnešné decká majú skutočne neobmedzený výber, a to aj v prípade, ak ich zaujímajú najmä autá, stroje, či motorky.

Zdroj: amazon.com

Iba kvalita je azda jediný parameter, ktorý si môžeme prisvojiť. A aj to len sčasti.

Aj keď aj v minulosti boli na pultoch predajní šunty, mnohé z hračiek by po krátkej údržbe mohli byť funkčné aj dnes. O väčšine dnešných hračiek sa to ale povedať nedá. Rozhoduje najmä množstvo. Nájsť v tých haldách autíčiek a skladačiek niečo kvalitné, stojí veľa námahy a hlavne peňazí.

Dnešná doba ale dáva možnosť rodičom kúpiť svojim deťom aj také hračky, s ktorými sa hrali v minulosti a ktoré kvalitou a trvácnosťou ľahko prekonajú tie dnešné.

Napríklad takéto Tatrovky môžete svojim deťom kúpiť aj dnes. Rovnako tak drevené vláčiky, autíčka a ďalšie retro hračky.

Zdroj: g.cz

Takúto Tatru na diaľkové ovládanie už ale nekúpite. Škoda, no možno i našťastie. Dnešné decká môžu na diaľku ovládať skutočne schopné mašiny a nemusia byť spojené káblikom...

Zdroj: Karel Horák

Málokedy sa k deťom dostali modely autíčok, ktoré by imitovali autá zo západných trhov. Načo aj, veď pre nás bolo zážitkom sadnúť si aj do starej 1203. Hrať sa s jej modelom doma bol prinajmenšom rovnaký zážitok. No a hrať sa s takouto plechovou Tatrou 815, to bola priam frajerina.

Zdroj: Dušan Šretr

Aj fanúšikovia vláčikov majú dnes väčšie možnosti. Modelov v našich časoch nebolo ani zďaleka toľko ako dnes. Rovnako tak stavitelia museli v minulosti zapojiť podstatne viac fantázie, ako tí dnešní. Pravdou je, že súčasné modely áut od Lega sú skutočne parádne. Nám stačila Cheva a tým pokročilejším Merkur... Aké to bolo prekvapenie, keď som zistil, že Merkur sa dá kúpiť aj dnes.

Zdroj: lego

Medzi najväčšie dnešné hity patria autíčka z animovaných filmov Autá. I keď sa aj medzi nimi nájdu plastové šmejdy na jedno použitie, prekvapí slušná kvalita viacerých z nich. Keď ich vidím, spomínam na prvé „mečboksi,“ ktoré sa mne a kamarátom dostali do rúk. Kto mal „mečboksi“ bol pán.

Zdroj: amazon
Zdroj: Dušan Šretr

Najväčší pokrok ale možno vidieť v automobilových hrách. Kým staršie ročníky mohli o herných simulátoroch iba snívať, tí neskôr narodení si mohli krátko po revolúcii (a niektorý aj pred ňou) užívať formulový simulátor ako Pole Position. Ja si ešte spomínam na sériu hier Lotus, pri ktorej sme vedeli stráviť dlhé hodiny. Pravda, nie každý mal doma počítač s dostatočným výkonom, potrebovali sme aspoň 486-tku, aby túto disketovku utiahla bez sekania... Myslím, že z grafiky vtedajších hier by dnešné decká dostali poriadny šok...

 Aké automobilové hračky si pamätáte vy? Dajte vedieť v diskusii.

 

Komentáre k článku


Stream naživo