2018-05-31 16:15:00
Honda CR-V 2018
Honda CR-V 2018
Zdroj: Honda

Nová Honda CR-V má viac priestoru, pohodlia a príslušenstva

Nechýba ani množstvo technologických funkcií na palube novinky.

Od uvedenia v roku 1995 slúžil model CR-V ako porovnávacie kritérium v sektore SUV z hľadiska priestorovej efektivity.Najnovšia generácia, ktorá sa začne predávať v európskom priestore neskôr v tomto roku, sa vďaka tomuto dedičstvu stala doteraz najpraktickejším a najpohodlnejším CR-V.

Začalo sa to všetko tým, že už na začiatku projektovania najnovšieho CR-V inžinieri Hondy výrazne prepracovali platformu vozidla. Kolesá premiestnili viac k rohom automobilu, tým sa zväčšil rázvor o 40 mm a svetlá výška sa zvýšila o 40 mm.

Táto zmena, spolu so zväčšením šírky vozidla o 35 mm, umožnila pri zachovaní celkovej dĺžky vytvoriť viac miesta pre cestujúcich.

Zdroj: Honda

Zlepšený priestor pre cestujúcich

Miesto vo vnútri auta navyše dobre využili. Cestujúci vpredu získali o 5 mm viac priestoru pre hlavu a o 16 mm viac šírky pre bedrá. Tandemová vzdialenosť medzi prednými a zadnými cestujúcimi sa zlepšila o ďalších 50 mm a vďaka tenšej palivovej nádrži, umiestnenej pred zadnými kolesami, sa o 50 mm zväčšil aj priestor pre nohy vzadu.

Uhol otvárania zadných dverí CR-V je teraz väčší o 6 stupňov. V kombinácii so zväčšením priestoru pre cestujúcich umožňuje ľahké nastupovanie a vystupovanie a zlepšuje prístup pre umiestnenie detských sedačiek. Ďalším zlepšením je „zaoblenie“ dolných prahov dverí, čím sa minimalizuje pravdepodobnosť znečistenia odevu pasažierov pri vystupovaní.

Prvýkrát sedem sedadiel

Benzínové modely CR-V sa dodávajú aj so siedmimi sedadlami. Všetky tri rady majú sklápacie sedadlá, ktoré zabezpečujú pohodlie všetkých cestujúcich pri dlhej jazde. V sedemsedadlovej verzii sa druhý rad sedadiel posúva dopredu a dozadu o 150 mm, čím sa dokonca aj pre dospelých vytvára veľký priestor pre nastupovanie a pohodlné sedenie vzadu. Operadlá tretieho radu sedadiel sa sklápajú dopredu a nadol, čím sa v prípade potreby zväčšuje objem kufra.

Zdroj: Honda

Najlepší zadný batožinový priestor v triede

Objem kufra má doteraz najväčší „pôdorys“ nakladacieho priestoru v CR-V. Nové je jednočinné sklápanie smerom nadol operadiel sedadiel, delených v pomere 60:40. V kombinácii s dvojstupňovo nastaviteľnou podlahou nákladného priestoru v zadnej časti vozidla umožňujú rýchlejšie a jednoduchšie nakladanie. Úplne plochý povrch umožňuje naložiť väčšie predmety až po druhý rad sedadiel, ak je podlaha kufra v hornej polohe. To vytvorilo batožinový priestor s maximálnou dĺžkou nákladu 1830 mm v päťsedadlovej verzii (alebo 1800 mm v sedemsedadlovej verzii) – viac o celých 250 mm voči predchádzajúcemu modelu CR-V. Je to dosť aj na umiestnenie 19,5-palcového horského bicykla. Majitelia majú tiež možnosť upraviť si podlahu batožinového priestoru do dolnej polohy a vytvoriť hlbší zadný batožinový priestor.

Veľa príslušenstva a technologických funkcií

Cestujúci na predných a zadných sedadlách môžu využívať zväčšený objem priehradok vo dverách, ktorý sa dosiahol presunutím reproduktorov vyššie v paneloch dverí. Sú dostatočne veľké na uloženie veľkého tabletu. Vpredu sa dá nová trojrežimová stredová konzola prispôsobiť množstvu požiadaviek vrátane praktického držiaka na smartfón, alebo ako priestor dostatočne veľký pre malú kabelku. Od výbavy Elegance je vzadu k dispozícii dvojitý USB port, ktorý umožňuje nabíjať telefóny, tablety a ďalšie osobné elektronické prístroje. Trieda Executive okrem iného disponuje aj bezdrôtovým ovládaním zadných dverí, aj s možnosťou nastavenia výšky otvorenia v obmedzených priestoroch.

Prvé dodávky najnovšej Hondy CR-V do Európy sa očakávajú na jeseň 2018. Už od začiatku bude k dispozícii 1,5-litrový benzínový motor VTEC TURBO. Päťsedadlový hybridný model bude nasledovať začiatkom roku 2019.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Honda CR-V 2018

Komentáre k článku


Stream naživo