2016-05-09 04:45:00
Hoverboard record 30.04.2016
Hoverboard record 30.04.2016
Zdroj: FlyBoard

VIDEO: TOTO je budúcnosť osobnej dopravy!? Lietajúci ľudia už nie sú sci-fi!

Franky Zapata je novým držiteľom rekordu pre najdlhší let na lietajúcej doske.

Od rozprávky o Lietajúcom koberci cez film Návrat do budúcnosti až po komiksy o Spidermanovi a jeho nepriateľovi zelenom Goblinovi (škriatkovi). To všetko a ešte mnohé iné rozprávky, romány a sci-fi viedli k viac-či-menej úspešným pokusom vysporiadať sa s gravitáciou prostredníctvom malého zariadenia upevniteľného na nohy.

Nedávnym a úspešným pokusom na špeciálne vytvorenej dráhe bol pokus automobilky Lexus a jej lietajúceho skateboardu – hoverboardu. Kým Lexus stavil na „klamlivú“ technológiu magnetizmu a kovovej dráhy, Ford stavil na skutočné mini vznášadlo – hoverboard, teda lietajúcu dosku, ktorú k rekordu doviedol Franky Zapata.

Relatívne nová technológia mu umožnila vznášať sa a preletieť neuveriteľného 2,2 kilometra bez zastávky a pomerne vysokou rýchlosťou ponad more. Franky poľahky odletel, preletel a poľahky aj pristál o vyše dva kilometre ďalej. A potom si ešte zašantil so sprievodnými vodnými skútrami a potešil tak divákov vo svojom rodnom mestečku Sausset-les-Pins vo Francúzsku.

Vývoj lietajúcej dosky trval 4 roky. Jeho parametre sú obdivuhodné. Osobné vznášadlo dosahuje maximálnu rýchlosť 150 km/h, dokáže vystúpať do výšky 3000 m.n.m a na jednu nádrž dokáže letieť zhruba 10 minút. Stroj má nezávislú pohonnú jednotku s ťahom 160 N pričom hmotnosť celého zariadenia je 20 kilogramov. Turbíny spaľujú letecký benzín pri spotrebe 5,6 litra za minútu, pričom nádrž má letec umiestnenú na chrbte. Prácu turbín a ich pohyb je ovládaný prostredníctvom ručného ovládača a jemného pohybu letca.

Zdroj: FlyBoard

Zapata takmer zdesaťnásobil predchádzajúci rekord a so svojim osobným vznášadlom prešiel presne 2 252,4 metra priemernou rýchlosťou 55 km/h.

Zdroj: FlyBoard

Samozrejme je takáto osobná doprava zatiaľ nereálna, avšak jej ďalší vývoj a zlepšovanie parametrov by mohol priniesť minimálne veľmi zaujímavý stroj na voľnočasové aktivity. Dostať sa z bodu A do bodu B týmto strojom bude len ťažko prekonateľné čo do rýchlosti, no najmä zábavnosti. A práve na zábavnú strunu sa Zapata a jeho tím prostredníctvom flyboardu už nejaký ten čas snaží hrať. 

Partnerom projektu sa stal Ford, ktorý Zapatovi dodal Ranger ako podporné vozidlo. 

 

jh
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo