2016-03-29 11:35:00
Ford Model T
Ford Model T

VIDEO: So 100 ročným Fordom Model T okolo sveta. Úžasný príbeh dvoch nadšencov

Prejsť okolo sveta je snom mnohých z nás. Avšak trúfli by ste si na to v 100-ročnom aute?

Ford model T je jeden z najvýznamnejších automobilov našej histórie. Bol to práve Ford Model T, ktorý predstavu luxusného kočiaru pre vrchných 10-tisíc zmenil na spôsob osobnej dopravy aký poznáme dnes. Bol to Ford model T, ktorý sa stal prvým masovým osobným automobilom. Mohla za to najmä na svoju dobú nízka cena.

Model T má po svete množstvo fanúšikov, najviac ich je celkom pochopiteľne v Amerike. I keď ide o automobil, ktorý sa vyrábal dlhé roky, nájsť zachovaný kus je náročné. Jeden z takých kusov z roku 1915 v dobrom stave v roku 1997 kúpil obdivovateľ starších modelov značky Ford z Holandska - Dirk Regter. So svojou manželkou Trudy sa rozhodli vydať s týmto automobilom na dlhú cestu. Nevedeli sa však zhodnúť kam by tak šli a tak urobili kompromis – pôjdu všade.

Ich cesta začala v rodnom Holandsku a po 180-tich dňoch skončila v Kapskom meste na najjužnejšom cípe Afriky. To bolo v roku 2012. Následne prešli Kanadu a USA. Neskôr zas prešli celú Južnú Ameriku. V roku 2014 sa po prejdení 80-tisíc kilometrov s modelom T po Európe, Afrike a Amerike vracali späť domov. Na belgickej diaľnici však ich aj sprievodný Land Rover zmietlo z cesty nákladné auto. Akoby zázrakom sa nikomu nič vážne nestalo a Dirk a Trudy z nehody vyviazli iba s niekoľkými škrabancami. Zato Ford T bol vážne poškodený. Ich plány sa tak zrútili, no sympatický manželský pár sa nevzdal a v tomto roku chcú vyraziť opäť na cestu, tento krát chcú zaútočiť na Áziu a po prechode Himalájí (s modelom T!) sa cez strednú Európu vrátiť späť domov. Potrebujú však pomoc pri oprave svojho modelu T.

Ich príbeh nájdete v nižšie priloženom videu. Odpoveď na otázku ako je možné s takým starým autom prejsť 80-tisíc kilometrov po cestách-necestách je ľahká: jednoduchosť. Model T s pôvodnými dielmi, pôvodným 3,0 litrovým motorom je tak jednoduchý a spoľahlivý, že to nebol problém. Veď pozerajte:

jh
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo