2015-08-01 07:20:00
Alpine A110
Alpine A110
Zdroj: Lothar Spurzem Wiki

VIDEO: Prečo je značka Alpine výnimočná? Pozrite si pútavý príbeh týchto áut

Alpine sa chystá na opätovný vstup medzi športovú smotánku. Vďaka čomu si táto značka získala toľko priaznivcov?

Alpine, Alpine. Nemýľte si ju s tunermi Bavorov Alpina. I keď sa obe značky venujú tomu istému, filozofiou sú od seba ďaleko, rovnako tak i vyslovovaním a geografiou. Zatiaľ čo Alpine sa na Alpy pozerá z juhu, Alpina zo severu.

Značku Alpine založil v roku 1955 Jean Rédélé a v roku 1973 ju odkúpil Renault. Počas jej existencie nevyrobila veľa modelov, no všetky boli niečím iné. Doslova legendárna je Alpine A110 Berlinetta, ktorá sa využívala ako na pretekanie tak i na športovú zábavu a za dobú jej výroby mala množstvo rôznych špecifikácií. Modely tejto značky prišli do kolotoča rely ako divoká voda. V najlepších časoch povyhrávali čo sa dalo, boli ľahké, vďaka čomu si vystačili i s malými motormi, využívali koncepciu všetko vzadu, vďaka čomu boli enormne obratné a s konkurenciou dokázali zatočiť obdivuhodným spôsobom. V histórii rely sa im môžu v spôsobe príchodu a účinkovania či v úspechoch rovnať azda len Mini, Lancia Stratos, či Audi Quattro...

Jedným z najväčších fanúšikov značky je muž menom Jürgen Clauss. Tento bývalý cyklista spoznal vozidlá Alpine práve počas jázd na bicykli. Postupom času sa zo záujmu stala vášeň a zberateľské hobby. Dnes vlastní viacero týchto áut. Pri každom z nich sa snažil a snaží navrátiť ich do podoby v akej ich značka pustila do sveta a nemôže uveriť tomu, že už je to skoro 30 rokov od ich odchodu do dôchodu.

Značka Alpine ukončila výrobu dlho potom, čo jej autá opustili rely, no dnes Renault chystá návrat. Okrem samotnej značky je kľúčové aj miesto, na ktorom tieto autá vznikali. Dnes v tej istej fabrike v Dieppe automobilka stavia svoje športové verzie modelo Clio a Mégane, spolu s ich pretekárskymi verziami. Na danom mieste budú vznikať aj nové modely značky, ktorá svoje oživenie spojila s Caterhamom.  

jh
ZDROJ: youtube.com, Petrolicious

Komentáre k článku


Stream naživo