2014-06-21 11:09:34
Petrolicious - Sunbeam Tiger,
Petrolicious - Sunbeam Tiger, Volvo Amazon, MGB

VIDEO: vychutnajte si európske športiaky zo 60-tych rokov! Milujú ich aj v USA

Američan sa zamiloval do európskych rely špeciálov zo 60-tych rokov. Láska kvitne v každom veku bez ohľadu na kontinent.

Všetci poznáme ľudí, ktorí milujú klasické veterány z USA a pritom sa narodili a žijú v Európe. Málokomu by napadlo, že to funguje aj naopak. Petrolicious nám predstaví Američana, ktorý sa zamiloval do európskych športových rely špeciálov zo 60-tych rokov.

Mustang, Shelby Cobra, Camaro... tieto a mnohé ďalšie patria do kategórie výnimočných vozidiel z USA. Poznáme ich hádam všetci. Kto z nás však doteraz vôbec niečo počul o Sunbeane Tiger, Volve Amazon, či MGB z roku 1965? Všetci určite nie.

A práve tieto skvelé vozidlá vlastní istý Hans Abrahams a preháňa sa v nich po amerických cestách s patričnou pýchou a radosťou.

Čítate dobre, doslova sa v nich preháňa. Ani jeden z jeho veteránov totiž nesedí v garáži. Hans si tieto autá nikdy nekupoval ako investíciu, ale ako pôžitok. Dnes veľmi moderný trend kupovať autá ako investíciu znamená, že tvrdnú v garáži a niekto z nich pravidelne utiera prach. Maximálne sa občas dostanú na slnko, prejdú pár stoviek metrov a zasa šup-šup na stojan.

Hans dobre vie, že jeho autá neboli určené na to, aby ich niekto obdivoval cez fóliu. Ako Sunbean Tiger, tak Volvo Amazon i MGB sú autá vyrobené na pretekanie. Všetky tieto modely súťažili v európskych rely, preháňali sa po horských serpentínach, po púšti i po snehu a presne na to slúžia aj súčasnému majiteľovi. Aj keď nemá originálne pretekárske vozidlá, tie svoje sa úspešne pokúsil priblížiť čo najviac vtedajšiemu pretekárskemu vzhľadu.

Aj keď si mnohí z nás pod pojmom rely auto z Európy predstavia Škodu 130 RS prípadne Mini Cooper, do tejto kategórie patria aj omnoho silnejšie vozidlá. Taký Sunbean Tiger sa voľakedy prezýval Shelby Cobra pre chudobných. Mal totiž osemvalcový motor do V práve od Shelbyho a jeho zvuk je doslova nepopísateľný. Nebudem sa viac rozpisovať, video je po anglicky, no na jazyku až tak nezáleží. Omnoho dôležitejšie je, že táto osem minútová sekvencia je určená práve pre tých, ktorým vyššie spomenuté názvy modelov z Európy niečo hovoria. Prípadne pre tých z vás, ktorý chcú aby im niečo hovorili. Video je opäť výborne urobené a dokonale vystihuje atmosféru týchto výnimočných vozidiel. Užívajte. Ako hovorí Hans Abrahams – život je príliš krátky na to, aby autá stáli v garáži.

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com, Petrolicious

Komentáre k článku


Stream naživo