2015-02-11 17:10:00
Mercedes Benz 280 S/8
Mercedes Benz 280 S/8

VIDEO: Chcete spoľahlivé auto? Mercedes 280 z roku 1972 je auto na celý život

Mercedes-Benz 280 je jedným z legendárnych označení modelov značky Mercedes. Pozrite si video o jednom z nich.

Označenie 280 možno nájsť pri rôznych modeloch značky Mercedes-Benz, no najznámejšie sú práve tie z konca 60-tych a začiatku 70-tych rokov. Modely označené ako W111 W113 W108 patria k tým najznámejším.

Ponúkali typické krivky starších Mercedesov, pohodlie, luxus, rokmi preverenú techniku a zväčša lenivé a zastarané motory. Práve na prelome desaťročí mal Mercedes povesť áut so starými nudnými motormi s nedostatočným výkonom. Automobilka sa s tým rozhodla bojovať a predstavila nový osemvalec do V s objemom 3,5 litra.

Ten sa prvýkrát objavil v modeli 300 SEL a pre veľký úspech sa rozšíril do mnohých ďalších. Motory série M116 sa mimochodom vyrábali až do roku 1991. Pochopiteľne to už neboli úplne rovnaké motory ako na začiatku, no podstata bola rovnaká.

V tom čase boli autá a hlavne Mercedesy stavané tak, aby vydržali slúžiť majiteľovi celý jeho život. Aj keď sa kde-tu objavila nejaká porucha, obvykle nebola vážna, rýchlo sa opravila a auto šlo ďalej. Aj dnes možno tieto vozidlá nájsť na cestách hlavne na Západe. Neočaria výkonom, ani športovými jazdnými vlastnosťami. Majú však svoj rozvážny šarm a dnes už nedosiahnuteľnú spoľahlivosť.

Aj pre auru týchto Mercedesov sa do nich zamiloval Bernard Bredehorn. Jeho láska k modelu 280 však siaha ďaleko do detstva. Jeho dedo totiž jazdil na modeli W116 a Bernard v aute na zadných sedadlách trávil mnoho času. Aj preto sa rozhodol zrekonštruovať model 280 S z roku 1972. Ako to  však býva, rekonštrukcia nebola taká ľahká ako sa na začiatok zdalo, no Bernard neprestal a dnes si svoju žltú 280-tku užíva doslova dennodenne.

Používa ju totiž na denné jazdenie pretože vie, že keď do auta nasadne a otočí kľúčikom, auto naštartuje a on môže pokojne vyraziť. Pritom vozidlo má pôvodný motor i prevodovku... Ale načo prezrádzať viac. Zážitok z výborného videa od Petrolicious je lepší ako text. Výhodou je, že Bernard hovorí po nemecky, takže videu vďaka titulkom porozumejú ako angličtinári, tak i nemčinári.

Ján Hargaš
ZDROJ: Petrolicious

Komentáre k článku


Stream naživo