2014-06-28 11:55:05
Znak Alfa Romeo je
Znak Alfa Romeo je otočným ovládačom hlasitosti.
Zdroj: Harrison Custom Guitar Works

Chcete ultra exkluzívny model Alfa Romeo? Za páť tisíc môže byť aj vaša

Nie, naozaj neblúznime, toto spojenie naznačené v nadpise je skutočnosť. Netradičná, ale je.

Britský výrobca gitár oznámil, že vytvorí unikátnu sériu týchto hudobných nástrojov. Pre mnoho ľudí paria autá a hudba k sebe tak ako Rock and Roll. V Harrison Custom Guitar Works v britskom Yorkshire sa preto rozhodli priblížiť tieto dva svety ich novou špeciálnou edíciou gitár inšpirovaných značkou  a dizajnom Alfa Romeo. Vznikne iba 11 ručne vyrobených kusov na zákazku, jeden pre každú dekádu histórie talianskej značky. Cena je 4000 libier (asi 6800 amerických dolárov alebo 5000 eur) pričom na každý kus treba približne osem mesiacov na dokončenie.

Tento hudobný nástroj integruje tradičné remeslo s použitím novodobých odolných materiálov, ako sú uhlíkové vlákna a hliník. Gitary sa dajú objednať od Harrison Custom Guitar Works (harrisonguitars.co.uk)

Alfa Romeo je značka orientovaná na výkon tak exkluzívne, ako superšportové autá. S rovnakou starostlivou a pozornosťou k detailu a potrebnou úrovňou remeselného spracovania sa tvoria aj nové gitary, ktoré prinášajú netradičné spojenie. Používajú totiž materiály, ktoré používajú výrobcovia gitár len zriedka. Gitary „Alfa Romeo“ sú nový koncept pre gitary s otvoreným dizajnom a 25 palcov (63,5 cm) dlhým krkom, pričom ich výroba je rovnako náročná ako pri akustickej gitare.

Všetky budú farebne dokončené v kultovej červenej farbe s odtieňom Alfa, telo sa vyrába z topoľového dreva s krkom z javora vo vlastnom dizajne inšpirovaným kultovou mriežkou chladiča modelu Alfa Romeo 4C. Logo značky sa používa na ovládanie hlasitosti gitary.

Zdroj: Harrison Custom Guitar Works
Zdroj: Harrison Custom Guitar Works

Všetky hliníkové časti gitary sú frézované z jedného kusa kvalitného masívneho hliníka. Toho sa zhostila firma Kinetic CNC (kineticacnc.co.uk). Tri snímače Startocaster navrhla Harrison Custom Guitar Works a ručne navíjal ich cievky Armstrong Pickups v Kente. Na tele gitary sú medzi ozvučnicou a krkom rozmiestnené aj polozapustené spínače.

Polodutá konštrukcia gitary priniesla jedinečnú príležitosť pre použitie viacerých experimentálnych materiálov, ktoré sa inšpirovali novou Alfou Romeo 4C. Gitara má napríklad špeciálny uhlíkový kompozit na zadnej strane a vo vnútri tela. Krk gitary je z Koriny. To je drevo, ktoré možno poznáte v spojení s niektorými legendárnymi gitarami Gibson. Hmatník je vyložený ebenovým drevom a pod tretím pražcom je zeleným malachitom vyložený Quadrifoglio Verde. Lístok ďateliny, ktorý je spojený s Alfa Romeo už viac ako 90 rokov.

Zdroj: Harrison Custom Guitar Works
Zdroj: Harrison Custom Guitar Works

Ďalšie podrobnosti by viac zaujímali hudobníkov ako fanúšikov áut, no na záver ešte vyjadrenie Guy Harrisona, majiteľ Harrison Guitar Works: „Koncept „ Alfa Romeo“ gitár sa snaží odrážať vášeň, ladné krivky, ale aj športovosť a nekonvenčné línie, ktoré Alfa Romeo prináša prostredníctvom tvaru mriežky a použitím vysoko kvalitných materiálov a elegantným telom. Tiež som chcel použiť materiály, ktoré evokujú dizajn auta tejto značky, preto to použitie uhlíkových vlákien na zadnej strane, farby Alfa Red a hliníkové komponenty. To prináša všetky tie krásne vlastnosti, ktoré autá Alfa Romeo majú. Gitara „Alfa Romeo“ si vyžadovala mnohé špeciálne techniky. Som vodič Alfy Romeo, ktoré som si kúpil. Iba tak bolo možné navrhnúť gitaru v štýle značky a priznám sa, že bola radosť pracovať na tomto projekte.

Zdroj: Harrison Custom Guitar Works

Gitara mala svoju prvú verejnú premiéru 24. júna v rukách Tima Burgessa a Marka Collinsa z The Charlatans pre špeciálne pozvaných návštevníkov pri príležitosti premietania dokumentárneho filmu Dave Grohl Sound City v Olympic Studios. Prvý kus sa bude vystavovať na mnohých ďalších akciách po celý zvyšok roka.

Jozef Vydra
ZDROJ: Harrison Custom Guitar Works

Komentáre k článku


Stream naživo