2014-04-30 17:55:55
Trident Iceni Magna
Trident Iceni Magna - vraj prejde na jednu nádrž 3200 kilometrov!
Zdroj: tridentsportscars.com

Superšportové auto s dojazdom 3200 kilometrov? No to ma podrž..!

Britský malovýrobca športových áut Trident má nové verzie svojho modelu Inceni.

Najprv prišiel s kabrioletom Grand Tourer, ktorý zaujal hlavne svojimi parametrami výkonu a zároveň dojazdu. No a tiež tým, že motor pod kapotou bol na naftu! No výrobcovi ani to nestačilo a pripravil ďalšie dve verzie, ktoré na výkonových parametroch netratia (a to sú pritom iné „pecky“, ako majú niektoré „superšporty“), zároveň ďalej rozvíjajú myšlienku dlhéééého dojazdu. Sú to Iceni Magna (fastback) a Iceni Venturer (sedan).

Trident uvádza hodnotu dojazdu ako z kategórie sci-fi, keď vozidlo Iceni prejde 3200 km na jednu nádrž minerálnej alebo bio-nafty. Dokonca do nádrže môžete pokojne naliať aj ľanový, palmový, či sójový olej. No pokojne s ním odídete aj v prípade, ak použijete použitý olej na vyprážanie a podobné „palivá“.

Autá pritom používajú mohutný 6,6-litrový motor V8 z produkcie General Motors s unikátnou technológiou násobenia krútiaceho momentu. Trident tvrdí, že vďaka tomu dosahuje ich vozidlo až o 20% väčšiu účinnosť ako vozidlá tejto kategórie. Výkon Iceni je v základe 316 kW (430 k) s 1288 Nm krútiaceho momentu. Vďaka týmto parametrom dokáže zrýchliť z pokoja na 100km/h za 3,7 sekundy, pričom maximálna rýchlosť je 306km/h.

Zdroj: tridentsportscars.com
Zdroj: tridentsportscars.com

To však nie je všetko!  Môžete si zvoliť aj silnejšiu verziu. Tá disponuje výkonom 485 kW (660 k) a krútiacim momentom až 1433 Nm. V tomto prípade výrobca (asi pre istotu) dynamické parametre radšej ani neudáva... Ak by vás zaujímala cena vozidla, po prepočte z libier sa cenovka začína od 116 600 eur a môže sa vyšplhať až na 153 000 eur podľa výbavy.

Zdroj: tridentsportscars.com

No a teraz k tomu dojazdu: Ak podľa údajov výrobcu pôjdete rýchlosťou 70 míľ za hodinu (113 km/h), bude sa motor krútiť len tak ledabolo na 980 otáčkach za minútu – čo je vlastne akýsi mierne zvýšený voľnobeh. No už aj vtedy budete mať k dispozícii krútiaci moment takmer 950 Nm! Spotreba v takomto prípade by mala byť len 4,1 litra na 100 km jazdy. Na plnú nádrž tak podľa výrobcu auta dokážete prejsť až vyše 3200 kilometrov.

Zdroj: tridentsportscars.com
Zdroj: tridentsportscars.com

Zaujíma vás objem nádrže? Jednoduchým rátaním prídete k tomu, že by mala mať aspoň 131 litrov a viac, aby pri danej spotrebe vyšiel uvedený dojazd. No pri tom už ostáva rozum stáť: kam ju vlastne ukryli? Sú tajomstvá medzi nebom a zemou, ktoré bežné smrteľník nepochopí... alebo žeby výrazne zapracoval marketing? Skúste pouvažovať, či by ste predsa len nemali siahnuť po takom úspornom aute s dojazdom takmer na úrovni doletu malých dopravných lietadiel... Ak nájdete sponzora, na plnenie nádrže.

Jozef Vydra
ZDROJ: autoevolution.com, tridentsportcars.com

Komentáre k článku


Stream naživo