2013-12-12 15:18:07
Toyota FT-HS concept
Toyota FT-HS concept
Zdroj: Toyota

Návrat kráľa? Toyota Supra má prísť do Detroitu. GT 6 zasa pod stromčeky

Toyota sa zúčastnila na uvedení hry Gran Turismo 6. Toyota Supra sa možno zúčastní autosalónu v Detroite.

O návrate Toyoty Supra sa vedú diskusie už nejakú dobu. Raz má prísť, raz nemá, raz bude na benzín, raz na elektrinu. V súčasnosti prichádzajú z portálu autoblog neoverené informácie o tom, že sa Supra predstaví už v januári tohto roku na autosalóne v Detroite.

Tomu sa až nechce veriť. Milovníci áut možno neveria, no úprimne dúfajú. Supra je spolu s Celicou legendárnou Toyotou a akokoľvek dlho sa už nevyrábajú, stále sú tu medzi nami. Toyote už dlhšiu dobu chýba naozaj športové auto. Zábavu vodičom ponúka model GT 86, ktorý sa začiatkom decembra zúčastnil na predstavení dlhoočakávanej hry Gran Turismo 6.

Avšak tento model nie je ani tak pretekársky ako skôr extrémne zábavný. Pravda, z 86-tky je možné veľmi rýchlo vytvoriť pretekársky špeciál, no i tak v ponuke Toyoty už pridlho absentuje čistokrvné športové kupé. Zatiaľ čo mnohí pred príchodom GT 86 očakávali, že sa tento model bude volať Celica, nestalo sa tak. Pre pravoverných fanúšikov tohto úžasného auta to bolo trocha sklamanie, no 86-tka nakoniec predsa vyrástla do adekvátneho náhradníka.

Pri Supre a jej nástupcovi by sa však takáto zmena mien nemala opakovať. Aspoň v to dúfame. Či sa nástupca Supry bude volať Supra, alebo FT-HS ako to naznačil rovnomenný niekoľko ročný športový koncept, nevedno. Dokonca nie je vôbec isté ani to, či nástupca Supry do Detroitu vôbec príde a či vôbec niekedy príde (aj keď to sa zdá byť viac ako pravdepodobné).

Zdroj: Toyota

Isté je len to, že hra GT 6 predstavená symbolicky v spolupráci s GT 86 už je na trhu a mnohí hráči si ju nájdu pod stromčekom (mamíííí???). Tí, ktorí rozbili prasiatko skôr a do Vianoc čakať odmietajú, už zopár dní nevyšli z izby a okolo pracovného stola sa im kopia obaly od pizze a číny...  

Azda najzaujímavejšou súčasťou hry je možnosť vytvoriť si vlastnú trať podľa údajov z GPS. Práve na zariadení, ktoré podobný prístup umožňuje (aj keď najmä pre vývojárov) spolupracuje Toyota a DENSO. GT86-tky prítomné na predstavení hry verejnosti boli týmto systémom vybavené.

Zdroj: Toyota

Toto zariadenie v reálnom čase zhromažďuje a ukladá palubné údaje vozidla, ako je napr. poloha v súradniciach GPS, rýchlosť, použitie brzdového a plynového pedálu, uhol natočenia kolies, zaradený prevodový stupeň a pod. Vývojári softwaru potom môžu ľahšie programovať jazdné simulátory a hry bez nutnosti používať a zložito interpretovať komplikovaný protokol CAN používaný vo vozidlách. Jednotka ECU s rozhraním CAN bude od jari 2014 k dispozícii na japonskom trhu.

Prebieha ďalší vývoj, aby bolo možné zaznamenávať na USB pamäti palubné údaje zozbierané počas jazdy na najvýznamnejších okruhoch a potom ich používať ako vstupné dáta hry Gran Turismo 6. Tieto dáta je možné následne využiť k štúdiu situácií na trati a priamemu porovnávaniu s dátami získanými v hre. Uvedené funkcie si už mohli vyskúšať návštevníci, ktorí sa zúčastnili slávnostného predstavenia hry Gran Turismo 6.

Samotný zásuvný modul, ktorý dokáže vykonať niečo podobné prostredníctvom bežnej satelitnej navigácie by mal byť dostupný v priebehu budúceho roka v rámci aktualizácie hry.

jh
ZDROJ: Toyota, autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo