2013-10-29 10:57:53
Norsky drift
Norsky drift

VIDEO: Ako sa driftuje v Nórsku? Na starej Toyote a na uzavretej ceste

Perfektná kombinácia: Toyota Cressida, motor z Lexusu a uzavreté horské serpentíny. Radosť pozerať!

Prvá generácia Toyoty Cressida sa vyrábala síce až v druhej polovici sedemdesiatych rokov, no ostré hrany u nej nehľadajte. Vyrábala sa od roku 1976 do roku 1980. V jej tvaroch nenájdete tvary typické pre začiatok rokov osemdesiatych (ktorým sa len tesne vyhla), ale krásne zaoblené krivky rokov sedemdesiatych. Jej nasledujúce generácie už toľko šťastia nemali, a síce majú svoj šarm, prvú generáciu nikdy nepredbehli.

Klasický japonský (nezničiteľný) sedan so zadným náhonom, pripomína viacero amerických áut, avšak svoje japonské gény nezaprie. Táto vytunená verzia si ctí svoje korene, a tak na nej nenájdete takmer žiadne tunerské „vylepšenia,“ ktoré by popierali jej pôvodný imidž. Jediné, čo si na prvý pohľad všimnete sú drifterské pneumatiky, nápisy a lištu vpredu. Všetky ostatné zmeny sa týkajú vnútra auta.

Upravený interiér však nie je nič v porovnaní s úpravami v motorovom priestore, kde namiesto pôvodného motora drieme radový šesťvalec z Lexusu IS 300. Tento typ motora sa okrem IS 300 používal aj v Toyote Supra, takže so športovým vyžitím má dostatok skúseností. Oficiálne má 158 až 169 kW výkonu a 283 až 298 Nm krútiaceho momentu podľa špecifikácie. Či majiteľ Cressidy, istý Fredrik Sørlie, ktorý je zároveň vodičom vo videu, ešte pridával na výkone, ťažko povedať. Avšak aj s týmto motorom je ľahký sedan dostatočne agilný na to, aby sám zo sebou poriadne zatočil.

Driftovanie v Nórskom štýle znamená, že vodič namiesto okruhu (aj keď sa Cressida objavuje aj na okruhoch) použije nádherné a kvalitné Nórske cesty. Špecifikum tohto štýlu však tkvie hlavne v tom, že drift sa uskutočňuje pri všetkej počestnosti na uzavretom úseku cesty. O tom sa autori krátkeho filmu pochopiteľne nezabudli zmieniť. Inak by ich nórska verejnosť poslala kade ľahšie...

Film, alebo ak chcete video je robené na profesionálnej úrovni. Fredrika pri driftovaní sprevádzala aj krásne kyprá Nórka, a tiež dve kamerové vozidlá. Jedno vybavené tzv. ruským ramenom, ktoré bolo pripevnené k veľkému Mercedesu. Video zachytáva jazdu tam a späť po očarujúcej jesennej ceste. K tomu ešte dobre pasujúca hudba vlastnej tvorby a ide sa! Mať tak k dispozícii kúsok uzatvorenej cesty bez prítomnosti polície aj u nás... ach! (To by bolo smrteľných nehôd...)

Driftovanie po Nórsku (y) je tu:

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com, carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo