2013-09-29 11:40:00
Kuba Przygoński rekord Guinness
Poľský jazdec Kuba Przygoński prekonal Guinnessov rekord v rýchlosti pri driftovaní.
Zdroj: dziennik.pl

Ako sa jazdí 218 kilometrov za hodinu dverami napred v novom svetovom rekorde v drifte

Hoci je driftovanie celkom regulárnou športovou disciplínou, u nás je ešte v plienkach.

Hodnotenie driftovania, teda jazdy šmykom, sa trocha podobá na hodnotenie krasokorčuľovania. Porota udeľuje body za technické zvládnutie aj za celkový „umelecký dojem“, teda za štýl.

Predsa sú aj v tejto disciplíne exaktné hodnoty, za ktoré sa body neprideľujú, ale sa rovno zapisuje do Guinessovej knihy rekordov.

Asi vám nič nebude hovoriť ani meno Kuba Przygoński, ktorý jazdí driftom v susednom Poľsku. Začiatkom septembra dosiahol nový Guinessov svetový rekord na Toyote GT86. Bývalé vojenské letisko v Biala Podlaska bolo jedným z mála miest v Poľsku, ktoré spĺňajú požiadavky potrebné k pokusu o prekonanie rekordu rýchlosti v drifte.

Dráha dlhá viac ako 3 km a 60 m široká poskytla bezpečný priestor ako vychýliť auto a získať uhol sklonu vozidla v šmyku. Podľa pravidiel v Guinnessovej knihe rekordov musí mať drift šírku najmenej 50 metrov  a auto musí bať vychýlené najmenej o 30 stupňov.

Zdroj: dziennik.pl
Zdroj: dziennik.pl

 

Ak sa vám zdá tento model Toyoty na driftovanie trocha slabý, máte pravdu. V tomtom prípade však išlo o upravený automobil s výkonom ťažko predstaviteľných 785 kW, čo je 1068 koníkov ukrytých pod kapotou. S ňou „cválal“ vstupnou rýchlosťou 256 km/h do meraného úseku.

V ňom jazdil člen tímu Orlen naozaj dverami napred, lebo auto bolo odklonené z priameho smeru až o 49 stupňov. Dosiahol pritom priemernú rýchlosť 217,973 kilometra za hodinu. Čo je, ako sme už uviedli, nový svetový rekord, keď ten predchádzajúci zlepšil o 34 km/h. Správnosť údajov kontroloval zástupca Guinness World Record.

Zdroj: dziennik.pl

Sám pretekár v cieli povedal: "Som veľmi rád, že som bol schopný dosiahnuť tento cieľ a poraziť predchádzajúci rekordVedel som, ako sme ja aj auto dobre pripravení, ale úspech pri takomto pokuse má mnoho ďalších nepredvídateľných faktorov. Počas posledných dní poveternostné podmienky boli nepriaznivé, ale našťastie počasie v tento deň bolo v poriadku".

Otázkou zostáva, kto, kedy a kde tento údaj prekoná. Ak to zistíme, dáme vám vedieť. Nepredpokladáme však, že by sa to udialo tak skoro a s takým výrazným rozdielom, ako keď nedávno prekonali iný driftovací rekord. Pôvodný zámer bol prekonať v drifte vzdialenosť 50 kilometrov. Nemec Johan Schwartz vydržal s BM M5 jazdiť bokom vpred „trocha“ viac – jeho rekord má hodnotu 82,5 kilometra.

Jozef Vydra
ZDROJ: dziennik.pl

Komentáre k článku


Stream naživo