2013-12-07 04:45:00
Volvo a jeho autá
Volvo a jeho autá schopné šoférovať samé
Zdroj: Volvo

Volvo vypustí do ulíc 100 áut, ktoré sa budú šoférovať samé

Volvo sa tak posunie o ďalší krok vpred vo vývoji autonómne sa riadiacich automobilov.

Zatiaľ čo v USA vyvíja autá s automatickým riadením spoločnosť Google, v Japonsku zas Nissan, v Európe sa o pokrok v tejto oblasti stará najmä Volvo. Švédsko-čínska značka výraznejšie zapája do do vývoja vedcov z univerzitnej pôdy a tiež sa teší štátnej podpore. Ich pokrok tak začína byť čoraz výraznejší.

Predstavte si, že vám v aute zazvoní telefón a vy musíte zodvihnúť (šéf, manželka). Pochopiteľne si mobil priložíte k uchu počas jazdy a okrem šoférovania sa tak venujete aj počúvaniu „drístov“ svojich „nadriadených“ (aj manželky sa tak rady chovajú). Zvládate to celkom slušne, aj keď sú vaše reakcie mierne spomalené, nič vážne sa väčšinou nestane. Akurát môžete dostať pokutu.

V prípade, že by ste šoférovali auto vybavené autopilotom stlačíte jedno tlačidlo na volante, pokojne zodvihnete a ešte si počas telefonovania môžete prečítať maily na tablete, objednať práve zhorenú mikrovlnku (prečo iné by volala manželka?), či zadať nový cieľ na navigácii. Potom si prečítate článok na Podkapotou, prípadne v novinách a ani neviete ako a ste v bezpečí doma na parkovisku, či priamo v garáži.

Zdroj: Volvo

Samozrejme, ak by vás tablet omrzel, opäť môžete stlačiť jednoduchú „tlačicu“, chytiť volant a užiť si jazdu.

Príjemná predstava, ktorú si dnešný uponáhľaný svet plný multitaskingu vyžaduje, už o pár rokov nemusí byť len predstavou. Volvo začne v budúcom roku s prípravou tohto ambiciózneho projektu, ktorého cieľom je vypustenie autonómne jazdiacich automobilov do premávky v meste Göteborg v roku 2017. Volvo už začalo s prieskumom verejnej mienky, s prípravou infraštruktúry a bude ďalej pokračovať na zdokonaľovaní všetkých technológii s autopilotom súvisiacich.

Vypustenie áut do ulíc má okrem správania sa áut v premávke a pri nebezpečných situáciách overiť aj reakcie verejnosti na túto technológiu. Samotný autopilot v autách by mal výrazným spôsobom prispieť k zníženiu nehodovosti na cestách, a to najmä preto, že drvivá väčšina nehôd sa stane po chybe vodiča.

V nasledujúcom videu uvidíte popularizačnú (a na pohľad peknú :) ) nahrávku, a taktiež informácie o budúcnosti autopilota a súčasný stav vývoja tejto technológie od Volva.

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com, autoblog.com, Volvo, automotivetv.net

Komentáre k článku


Stream naživo