2013-09-04 12:05:00
mrakodrap roztopil auto
mrakodrap roztopil auto
Zdroj: mrakodprap, jaguar, auto, roztopit, roztopene

V Londýne majú problém: Mrakodrap roztápa autá!

Všetci poznáme efekt slnka a lupy. Na rovnakom princípe funguje nový mrakodrap v Londýne. Ibaže namiesto mravcov páli autá.

Megalupa. Aj tak by sa dala nazvať nedávno dokončená budova na Fenchurch street 20 neďaleko londýnskeho Toweru. Domáci ju radšej prezývajú „Walkie Talkie“ podľa jej neobvyklého zahnutého tvaru, ktorý pripomína slúchadlo. Ale aj lupa dáva v tomto prípade zmysel.

Jednou z hlavných zložiek konštrukcie mrakodrapov je nepochybne sklo. Vďaka konkávnemu tvaru dokáže londýnska 37 poschodová budova sústrediť slnečné žiarenie na jedno miesto. Extrémne tak zvýši pôsobenie slnečnej energie, čo znamená, že v danom bode bude niekomu alebo niečomu poriadne horúco... 

Doplatil na to šéf stavebnej firmy pán Lindsay, ktorý zaparkoval svoj Jaguar na parkovacom mieste priamo pod mrakodrapom. Keď sa vracal k autu, zbadal pri ňom muža, ktorý si jeho auto fotil. Spýtal sa, čo sa stalo. Chlapík s fotoaparátom sa naňho pozrel a s úškrnom povedal: „Čo nevidíte to auto? Majiteľ sa nepoteší.“

A majiteľ sa nepotešil. Slnečné lúče mu „načali“ spätné zrkadlo, zadné sklo (plexi) a pár ďalších plastových „serepetičiek.“  Majiteľ tvrdí, že mu slniečko poškodilo aj znak, teda sošku jaguára na kapote, ale to sa nám zdá byť mierne prehnané (žeby robil Jaguar svoj znak z plastu?) Za opravu si servis vypýtal 946 libier (1116 eur).

Čo však prekvapuje je, že chvíľu potom ako odišiel fotograf, si pán Lindsay všimol lístoček za stieračom s kontaktom na zhotoviteľa stavby a s požiadavkou: „Mohli by ste nám zavolať prosím?“

Je ťažké predstaviť si, že by sa u nás zodpovedná firma priznala k zodpovednosti a ešte ťažšie je predstaviť si, že by sama požiadala (a slušne!) o riešenie škody.

Navyše sa zhotovitelia stavby okamžite pustili do pátrania ako sa niečo také mohlo stať. Zistili, že za to môže špecifická poloha slnka, do ktorej sa naša hviezda dostane na zhruba dve hodiny denne počas niekoľkých týždňov v roku. Stavitelia by chceli problém čo najskôr vyriešiť. Ako, to zatiaľ nevieme, ale snáď im napadne niečo lepšie ako veľký slnečník trčiaci zo strechy... Londýnčania, ktorým sa táto "opacha" nepáčila už od začiatku navrhujú, aby budovu premiestnili inam. Najlepšie do Manchestru, alebo Liverpoolu... Londýnska radnica zakročila rovnako rýchlo ako stavbári a znemožnila parkovanie na troch dotknutých parkovacích miestach pod budovou.

Zdá sa, že na svete predsa len existujú miesta, kde sa veci dejú skôr než niekto príde k úrazu...

Ján Hargaš
ZDROJ: bbc.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo