2013-08-04 05:30:00
Nová saudskoarabská
Nová saudskoarabská zábavka - to nie je len jazda na dvoch kolesách, ako by sa mohlo zdať.
Zdroj: BBC NEWS

Šialenci z bohatej krajiny majú nový "šport" na dvoch kolesách

Poznáte Sidewalk skiing, teda cestné lyžovanie? Je to nový šport na dvoch kolesách!

Nie, nehovoríme tu o motorkách a motorkároch, ktorí v rannej zápche riskujú životy, preplietajú sa medzi autami, nenosia helmy a porušujú dopravné predpisy. Hovoríme o partii výrastkov zo Saudskej Arábie, ktorí doviedli hollywoodske kaskadérstvo do nevídaných rozmerov. Sidewalk skiing, alebo tiež „cestné lyžovanie“ je medzi extrémnymi športmi úplnou novinkou. Títo chlapci dokážu „postaviť“ auto na dve kolesá, udržať ho v tejto polohe niekoľko kilometrov a ešte sú schopní vyliezť z bezpečia kabíny a vystrájať rôzne kúsky. Ich zatiaľ najväčším vynálezom je výmena pneumatík počas jazdy.

Ak by sa to niekomu zdalo nebezpečné, jeden z kaskadérov, vlastným menom Sahoot, vraví: „Nie je to nebezpečné, je to úplne normálne, až kým sa rýchlosť príliš nezvýši... Inak je všetko v poriadku.“

Postavte si ho poriadne

Saudsko-arabské cesty sú známe svojou kvalitou a zároveň minimálnym využívaním. Nečudo, že „banda“ mladých mužov  odchovaných na ropných produktoch sa vo svojom voľnom čase venuje zábavkám, na ktoré by ich slovenskí rovesníci nepomysleli, obzvlášť pri dnešných cenách benzínu.

Takéto jazdenie okrem finančného zabezpečenia a množstva voľného priestoru vyžaduje aj obdivuhodné vodičské schopnosti. Postaviť auto na dve kolesá dokáže všelikto. Väčšinou iba raz... „Cestným lyžiarom“ sa takto darí jazdiť pravidelne. Mladíci sa netaja svojimi ambíciami rozšíriť tento extrémne nebezpečný šport aj za hranice Saudskej Arábie.

Videá sú to pekné a kúsky zábavné, no všetkých budúcich „športovcov“ vopred upozorňujeme, že takéto veci nielen na naše cesty rozhodne nepatria. Každý, kto sa pokúsi takýmto spôsobom ohrozovať bezpečnosť na cestách si nielenže koleduje o stratu vodičáku, ale aj o stratu života. A nielen vlastného.

Ján Hargaš
ZDROJ: YouTube, BBC News, The Guardian

Komentáre k článku


Stream naživo