2012-11-16 08:16:35
Na volante máte viac
Volant je najviac špinavé miesto v aute

Na volante máte viac baktérií ako na toalete

Nemáme teraz na mysli tú dámsku večernú. Hoci aj tam by sa nejaké našli. Lebo mikroorganizmy sú všade, kam sa len pozriete. Fungujú v symbióze s nami.

Hlavne tie neškodné. Sú ale aj také, ktoré sú pre nás nepríjemné. Najviac nás sprevádzajú práve na miestach, ktoré máme často v ruke. Klávesnice, myši, kľučky dverí, autá. V aute zasa volant, radiaca páka, ovládanie osvetlenia, autorádia, dotykové displeje, kľučky okien. Mikroorganizmy sú všade, kde majú na to vytvorené vhodné podmienky. Nie všetky sú priateľské k nášmu telu a čakajú na náš dotyk. Vedci z výskumného a inovačného centra automobilky Ford si v spoluprácu s Michiganskou univerzitou vzal pod mikroskop desať firemných áut značky a rozhodli sa zrátať, kde všade na nás číhajú tie drobné potvory, z ktorých nie všetky majú čestné úmysly.

Volant je najšpinavší

Kde sa to najviac len tak hemží baktériami? Na volante, kľučkách, tlačidlách rádia a ďalších miestach je doslova raj pre baktérie. Celkom logicky, prechádzajú (takmer) denne dotykom rúk. Doktor Blaise Boles, odborný asistent na oddelení molekulárnej, bunkovej a vývojovej biológie Michiganskej univerzity to jednoznačne potvrdil: „Našli sme dôkaz o tom, že auto je zvláštny „ekosystém", ktorý je domovom biliónov rôznych mikroorganizmov, ktoré reagujú medzi sebou, ľuďmi a prostredím."

Najvyšší počet baktérií našli na volante a v blízkosti držiakov na nápoje. Volant je v tom aj preto, že sa ho dotýkame rukami, ktoré prichádzajú do styku s desiatkami až stovkami predmetov denne, vrátane peňazí. A na nich je, aj podľa mnohých predchádzajúcich výskumov najväčšie množstvo mikroorganizmov, vrátane choroboplodných zárodkov a podobných "lapajov". Okolie držiaka na nápoje je vďaka častému obliatiu nápojov (keď sa netrafíme počas jazdy s pohárom späť, alebo prudko zabrzdíme) naozaj výborným živným prostredím pre vznik ďalších organizmov. A pritom auto, ktoré vyjde z výrobnej linky je takmer sterilne čisté. Ako však vyplýva zo zverejneného výskumu, nie nadlho.

Na volant radšej v rukavičkách

Pred časom zistili vedci z Queen Mary University v Londýne, že na volante je 9 krát viac baktérií ako na doske verejného WC. Volant ich obsahoval takmer 110 na cm² oproti 12 na záchodovej mise. Ako je to možné? Množstvo baktérií na volante má na svedomí okrem iného aj jedenie za volantom. Zvyšky jedla sú živnou pôdou pre zachytené mikroorganizmy.

Na baktérie pomôže striebro

Štúdia mala znechutiť vodičov, ale v prvom rade zlepšiť ich hygienické návyky. Dôležitou časťou je vývoj materiálu schopného zastaviť rast mikroorganizmov. Vo Forde teraz testujú špeciálny povrch Agion, ktorý obsahuje antibakteriálne strieborné ióny. Tie zabraňujú mikroorganizmom v raste a množení. Použitie striebra pritom nie je novinkou a používa sa ako mikrobiálny inhibítor už dávnejšie v rôznych odvetviach, napríklad v kozmetike, ale aj v čističkách vôd.

Odstráni aj zápach

Agion má pritom pomôcť zabrániť aj nepríjemným pachom. Z toho ale nebudú nadšení výrobcovia osviežovačov vzduchu do áut. Veď iba Američania minú ročne na rôzne „voňavé stromčeky" visiace zo spätných zrkadiel až 2,3 miliardy dolárov. A ešte ďalšiu miliardu ich stoja rôzne antibakteriálne gély, spreje a utierky pre boj s mikrobiálnym rastom. Možno práve prebiehajúci výskum prinesie výsledky, ktorých výsledkom bude výrazná redukcia baktérií (nebezpečných ale aj neškodných) v interiéroch áut.

Zdroj: autoblog.com

Jozef Vydra
ZDROJ: Ford motors, University of Michigan, Queen Mary University London

Komentáre k článku


Stream naživo