2012-11-16 07:59:12

Geneticky upravená baktéria vyrába benzín. Z Odpadkov.

Americkí vedci geneticky upravili pôdnu baktériu, ktorá tak dokáže produkovať náhradu benzínu. Pri procese sa živí domovým odpadom, alebo CO₂.

Toto by mohla byť budúcnosť biopalív na rozdiel od doteraz pestovaných rastlín, ktoré zaberajú poľnohospodársku pôdu. Vo chvíli, keď sa baktérii Ralstonia eutropha minie jej bežná potrava, ktorými je dusík, alebo fosfor, začne sa správať veľmi neobvykle. Prestane rásť a zo svojho okolia začne spotrebovávať uhlík. Premieňa ho na polyhydroxybutyrát (PHB). Robí si tak zásoby energie pre prípad úplného hladu. Na polyhydroxybutyráte  je zaujímavé to, že je to látka, ktorá sa veľmi podobá polypropylénu, teda celkom bežnému plastu, ktorý sa vyrába z ropy.

Upravené v laboratóriu

Vedci z Massachusetts Institute of Technology (viac tu ) sa genetickou modifikáciou pokúsili donútiť baktériu vyrábať priamo niektorú z látok, ktorá sa nachádza v ropné frakcii. Podarilo sa im to a geneticky upravená baktéria Ralstonia eutropha tak namiesto PHB „vyrába“ izobutanol a v menšom množstve aj 3-metyl-1-butanol. Izobutanol je pritom možné použiť namiesto benzínu v dnešných bežných spaľovacích motoroch. Netreba ich ani výrazne upravovať, izobutanol sa dá s benzínom miešať.

Zdroj: MIT-Christopher Brigham

Čaká sa priemyselné nasadenie

Dobrá vec má však zatiaľ jedno ale, teda obmedzenie. Celý proces trvá veľmi dlho. Baktérie zatiaľ produkujú vytúžené veľmi pomaly. Počas 50 dní trvajúceho experimentu vytvorili asi 14 gramov spomínaného alkoholu z litra kultivačného roztoku. Vedci sa teraz snažia vyvinúť metódu, pri ktorej by baktérie mohli vyrábať izobutanol priemyslovo. Mohli by pri tom výhodne spracovávať bežný domáci odpad, alebo CO2 vypúšťaný z veľkých priemyselných prevádzok.

Hoci podobné výskumy sa už objavili viackrát, do priemyselného štádia výroby sa nedostali. Výroba paliva z odpadov by však konečne mohla ukončiť súčasné prehnané používanie biopalív, pri ktorých už aj Európska únia priznala, že to prestrelila. Biopalivá vyrábané z poľnohospodárskych plodín totiž nepriaznivo ovplyvňujú cenu potravín vo svete. Farmári totiž neraz radšej pestujú plodiny na výrobu biopalív a neostáva tak priestor pre potraviny pre konzumáciu ľudí. V tomto prípade však, zdá sa, svitá konečne nádej na lepšie časy.

Jozef Vydra
ZDROJ: MIT

Komentáre k článku


Stream naživo