2024-04-05 09:00:00
Volkswagen Polo Robust
Volkswagen Polo Robust
Zdroj: VW

Volkswagen Polo Robust vzal tému Dacii Sandero Stepway

Volkswagen má celkom diverzifikované portfólio aj rozdielne podľa konkrétnej krajiny.

U nás sú modely nejaké, iné sú napríklad v Austrálii a úplne iné v USA. A ďalší príklad môže byť Brazília, ktorá dostane novú sériu modelu Polo označenú slovíčkom Robust.

Nie tu nenačierame do kávových problematík, aj keď v Brazílii to téma určite je, ale do pracovnej tematiky a práve VW Polo Robust má byť farmárskym doplnkom pick-upov a iných veľkých vozidiel. Preto je niečím ako u nás Dacia Sandero Stepway. Recept je úplne rovnaký a rozdiel je len jedna ingrediencia. Berte to tak ako keby jedno bolo kuracie a druhé morčacie. Rozdiely sú, ale vo finále sa obidve autá dostávajú vlastne k tomu istému výsledku. Zasýtenie je v tomto prípade zvýšený hatchback. Ale jeden zásadný rozdiel tu vlastne bude. Je vo finálnom úžitku. Kým v Európe je to primárne o štýle, v Južnej Amerike majú ako ciel úžitok. Je to vlastne pracovný brat Volkswagenu Polo Cross predávaného u nás kedysi.

Čím sa líši nová verzia Pola od tých ostatných štandardných? Je to hlavne výzor a interiér. Zvonka si auto zobralo pracovnú tematiku a využívala jemne zvýšenú svetlú výšku. Zvýšenú svetlú výšku dosiahol Volkswagen použitím iných pružín a iných kolies. Ďalšou novinkou je použitie upravených diskov a trochu terénnejších pneumatík.

Interiér malého modelu s pracovnou tematikou ozvláštnia koženkové poťahy, ktoré sú ľahšie na údržbu ako klasické látkové. Po nohami budú mať pasažieri, ale aj vodič, gumové rohože, znova v znamení najjednoduchšieho čistenia. Už chýbajú azda len odtoky a miesto koberca plastová vvanička. To ale Polo Robust mať nebude. To by boli špeciálne požiadavky, ktoré by sa ťažšie odôvodňovali z finančného hľadiska pri výrobe.

Zdroj: VW

Prekvapením rozhodne nebude, že Polo Robust dostane do sériovej výbavy ťažné zariadenie, šok prichádza inde. Pod prednou kapotou je litrový trojvalec. Nič, na čo by sme si nezvykli už u nás. Ale je to jeho základná verzia s atmosférickým plnením a výkonom dosahujúcim 63 kW (85 k). Krútiaci moment je tiež veľmi miernych 101 Nm. Všetky tieto veličiny smeruje ku predným kolesám 5-stupňová manuálna prevodovka.

Volkswagen Polo Robust je pracovná verzia s takmer všetkým, čo by mohla potrebovať, okrem výkonu. Pri brazílskom trhu je ale jedno prekvapenie z pohľadu Volkswagenu väčšie ako motor v Pole. Kým u nás už naplno beží predaj novej generácie modelu Amarok, v Brazílii sa ešte predáva stále jeho pôvodná verzia. Tá s domácim trojlitrom VW.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo