2024-04-02 15:30:00
Novinky značky Genesis: Neolun
Novinky značky Genesis: Neolun koncept
Zdroj: Genesis

Genesis Neolun - koncept prvého čisto elektrického SUV pod krídlami luxusu z Kórei

Genesis - kórejská luxusná značka pokračuje v modelovej ofenzíve. Prvý EV koncept s dverami ala Rolls.

Pre fanúšikov najmä na severoamerickom kontinente si pri príležitosti autosalónu v New Yorku pripravila koncept veľkého elektrického SUV s názvom Neolun. Názov vznikol spojením gréckeho slova Neo a latinského Luna. Neoluna teda nový mesiac má vystihovať technické inovácie značky, ktoré prekonávajú konvenčné štandardy a zároveň ukazuje víziu budúcnosti tejto značky.

Luc Donckerwolke o koncepte Neolun povedal, že jeho dizajn je inšpirovaný kórejskými ikonickými porcelánovými dózami tvarovanými po vzore mesiaca. Má to byť epitóm nadčasového dizajnu a sofistikovaného remesla. No a keď to vraví šéf kreatívy značky Genesis, niečo na tom asi bude.

Poďme ale od tradičných kreatívnych marketingových drístov ďalej do drsnej reality. Neolun možno nebude taký veľký ako mesiac, no vážiť toľko možno aj bude. Narozdiel od mesiaca pokrytého krátermi s drsným nerovnomerným povrchom chce Neolun byť hladkým, príťažlivým a jednoduchým - na pohľad autom, ktoré podmieňuje svoj úspech nielen diváckym záujmom ale najmä a predovšetkým aerodynamikou - čo je ďalšia z vecí, ktoré so zemskou obežnicou nemajú spoločné - na aerodynamiku by Mesiac potreboval nejaké aero, i keď dynamiky má až-až.

Veľký ako obežnica je preto, aby sa doň zmestilo čo najviac voľného vzduchu pre čo najväčšie pohodlie pasažierov. Vzdušný interiér Neolun nemá spoločný s mesiacom, ale s mesačnými dózami určite. Najzaujímavejšie sú otočné sedadlá, absencia B-stĺpika, výsuvné schodíky, do karosérie plne integrované svetlá, centrálne brzdové svetlo vzadu. Auto chce byť jednoliate s minimálnymi medzerami medzi panelmi. Zaujímavé je využívanie výhrevných plôch ako alternatívy k vyhrievaniu prostredníctvom výduchov. Inšpirované majú byť tradičným kórejským vyhrievaním podlahy, no pravdou je, že o vyhrievaní panelov vo vozidle namiesto vyhrievania prúdiaceho vzduchu sa hovorí ako o lepšej alternatíve práve v súvislosti s potrebou ušetriť energiu pri elektrickom pohone. Navyše užívatelia luxusných modelov napríklad od Mercedesu už dávno vedia aké je príjemné, keď sú okrem sedadiel a volantu vyhrievané aj madlá, či opierky...

V prípade tohto auta sa až tak nemyslelo na využívanie odpadových materiálov a recykláciu, tu ide o skutočný luxus a ten si pýta aj zdroje, i keď sú obnoviteľné. Preto koža na sedadlách, preto drevo na podlahe.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Genesis

Komentáre k článku


Stream naživo