2023-09-22 11:30:00
Škoda Go
Škoda Go
Zdroj: Škoda/jm

Škoda GO bude požičovňa áut, ale iná ako si myslíte

Škoda pracuje aj na rôznych inovatívnych službách, nie iba na nových vozidlách.

Aktuálne slovenská Škoda predviedla úplne nový produkt, ktorý nemá žiadna iná geografická súčasť automobilky. Predviedla novú službu Škoda GO, ktorá sa tvári ako požičovňa automobilov cez aplikáciu. Nie je to však až tak jednoduché. Škoda túto aplikáciu vyvinula z predchádzajúcej platformy, ktorú už mala v repertoári, takže nebolo nutné vyvíjať všetko od začiatku.

Čo je Škoda GO? Škoda GO je v prvom rade aplikácia, ktorú si môžete stiahnuť do mobilu. Z pohľadu užívateľa je veľmi jednoduchá a po registrácii a odoslaní vodičského preukazu, teda aj po schválení, môžete vybrať zo 430 vozidiel v aktuálnej ponuke na 23 miestach. Všetko funguje bez vážnejších byrokratických zásahov a bez extrémnych papierovačiek. Z hľadiska užívateľa je v aplikácii jednoduchý prístup ku vozidlám značky za rozumné ceny. Veď Fabia začína na 29 € za deň, úplne nová, Scala stojí 40 € na deň, Octavia 45 € na deň a Superb 75 € na deň. Čiže ak potrebujete auto na dovolenku, alebo na pár dní, kedy budete jazdiť, tak toto môže byť veľmi rozumná alternatíva. Aj tu sú samozrejme potrebné depozity, rovnako ako pri akomkoľvek inom požičaní motorového vozidla.

Zdroj: Škoda/jm

Toto je Škoda GO z pohľadu koncového zákazníka, ktorý nepotrebuje vedieť, čo sa za tým skrýva. Ale pre vysvetlenie je dobré mať v pamäti, že Škoda vytvorila vlastne online trhovisko s požičiavacími službami a zatiaľ sa do neho zapojilo 23 subjektov, ktoré disponujú vozidlami tejto značky. Dovedna je v aplikácii, aktuálne, len na Slovensku, 430 automobilov s okrídleným šípom. Takže je jasné, že aplikáciu môžete využiť vo všetkých krajoch. Škoda Auto Slovensko, ako tvorca služby a aplikácie nestanovila ceny pevne, každé auto môže mať inú cenu. To znamená, že jednotliví správcovia požičovní môžu nahrať svoje vlastné ceny s tým, že sami zodpovedajú za svoj úspech, či neúspech.

Ja som si aplikáciu skúsil a po úvodnom preverení všetko funguje absolútne bez problému. Funguje to štýlom, že jednoducho zvolíte auto, z účtu vám odídu peniaze, vy si auto prevezmete. Platia tu klasickej požičovňové princípy, kedy v prípade, že si objednáte Fabiu a nie je dostupná, dostanete zadarmo upgrade na vyššiu triedu a zároveň sú niektoré požičovne, ktoré majú 24-hodinový otvárací čas. Stále však musíte vozidlo vrátiť na rovnakom mieste, lebo systém umožňujúci návrat na inom stanovisku zatiaľ v ponuke nie je. Ale Škoda GO má v pláne aj takúto možnosť v budúcnosti.

Zdroj: Škoda/jm

Ďalšie rozšírenie Škoda GO bude závisieť od dopytu. A zároveň bude závisieť aj od toho, či bude vôľa zo strany požičovní. Jedno je však jasné, že po úvodnej fáze, po pilotnom testovaní na Slovensku sa Škoda GO rozšíri aj do iných krajín. Bolo by super mať možnosť cestovať a len cez jednu aplikáciu využívať portfólio nových modelov značky Škoda po Európe. Podobné aplikácie síce fungujú aj z pohľadu klasických požičovní, ale tu je pridaný vo forme značkového zastrešenia.

Aktuálna ponuka obsahuje všetky modely a je tu aj možnosť vyskúšať elektrické vozidlo. Takže ak nechcete zbytočné otázky pri predvádzacej jazde a chcete si vyskúšať napríklad Enyaq na dlhšie ako je rámec skúšobnej jazdy, tak aj tu je možnosť ako sa k nemu dostať. Síce za poplatok, ale za rozumne stanovený.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo