2019-12-14 09:00:00
Škoda Winter Drive s
Škoda Winter Drive s modelom Karoq
Zdroj: Ján Hargaš, Škoda

Škoda Karoq z Bratislavy o rok. Z Ruska už dnes

Výroba modelu Karoq bude integrovaná do výrobnej linky malých vozidiel v BA. Karosérie prídu z Kvasín

V bratislavskom závode Volkswagen (VW) Slovakia sa bude uskutočňovať montáž kompaktného SUV Škoda Karoq. O presunutí časti výroby do Bratislavy bolo rozhodnuté z kapacitných dôvodov.

Bratislavský závod už dnes vyrába pod jednou strechou osem modelov piatich značiek. S príchodom Škoda Karoq sa ich počet zvýši na deväť.
"Vo Volkswagen Slovakia sme v predchádzajúcich rokoch preukázali, že výborne zvládame komplexitu a nábehy. Máme takmer 30-ročné skúsenosti s výrobou vozidiel rôznych značiek, segmentov a motorizácií vrátane čisto elektrických pohonov. Presunutie montáže modelu Škoda Karoq do Bratislavy vnímame ako obojstranne výhodné rozhodnutie. Sesterskej značke Škoda pomôžeme pokryť dopyt zákazníkov po nových vozidlách. Pre nás to znamená čiastkový príspevok k zabezpečeniu zamestnanosti a signál dôvery zo strany koncernu," uviedol Oliver Grünberg, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo VW SK.
Výroba Škoda Karoq bude integrovaná do existujúcej linky segmentu malých mestských vozidiel (new small family), z ktorej schádza aj ďalší model tejto značky – elektrická Škoda CITIGOe iV. Výroba karosérií a lakovanie sa budú naďalej uskutočňovať v materskom závode Kvasiny. Následne budú ako tzv. MKD vozidlá (medium knocked-down) prevezené do Bratislavy, kde sa uskutoční kompletná montáž. Štart produkcie je plánovaný na jeseň 2020.

S podobnou výrobou má Volkswagen Slovakia skúsenosti z čias, keď sa v Bratislave vyrábali karosérie modelu Porsche Cayenne a na finalizáciu boli exportované do nemeckého Lipska.

Pre porovnanie v Nižnom Novgorode sa model Karoq kompletizuje z CKD (Completely-Knocked-Down) dielov. Ide teda o kompletne rozmontované autá, zatiaľ čo v Bratislave pôjde o stredne rozmontované autá, ktoré sa skompletujú. 

V Nižnom Novgorode dopĺňa Karoq dva už vyrábané modelové rady tejto značky: Octavia a Kodiaq. 

Škoda Karoq – dôležitý pilier SUV stratégie

Už približne dva roky po zahájení výroby dosiahol Karoq v polovici septembra 2019 hranicu štvrť milióna vyrobených kusov. V uplynulom roku dodala česká automobilka svojim zákazníkom na celom svete 115 700 vozidiel Karoq, v roku 2019 to za prvých jedenásť mesiacov bolo 137 700 vozidiel. Karoq je tak v súčasnosti jedným z najžiadanejších modelov značky Škoda.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, Škoda

Komentáre k článku


Stream naživo