2019-11-29 17:20:00
Renault ZOE
Renault ZOE
Zdroj: Renault

Nový Renault ZOE dorazil na Slovensko. Väčší dojazd, nové technológie, viac eko

Výrazne aktualizovaný malý mestský elektromobil Zoe dorazil na Slovensko.

Renault oficiálne uviedol na slovenský trh najnovšiu verziu svojho najvýznamnejšieho elektromobilu Zoe. Aj bez dotácii možno písať o zaujímavých cenách. Najmä preto, čo auto ponúka.

Zoe prichádza s väčším dojazdom, výkonnejším nabíjaním, novou palubnou doskou, novým informačno-zábavným systémom, či s novými Full LED svetlami už v základnej výbave.

Zdroj: Renault

Model Zoe uzrel svetlo sveta v roku 2012. Za sedem rokov sa predalo 200 000 áut, čo v Európe znamená 18,2 % podiel na trhu elektrických vozidiel. Dovedna užívatelia najazdili so Zoe 4 miliardy kilometrov, auto získalo 60 ocenení po celej Európe a dnes je najpredávanejším elektromobilom na starom kontinente. Sedem rokov od uvedenia prešiel treťou výraznou aktualizáciou, značka hovorí o tretej generácii elektromobilu. Nemožno sa čudovať, veď technológie tohto automobilu prešli doslova generačnými vylepšeniami. Ako sa vyjadril Renault – kým iní prichádzajú s prvou generáciou elektromobilov, my už máme tretiu. Elektrifikácia v divízii značky Renault zamestnáva po celom svete 30 000 ľudí. Výrobca vedie vlastný vývoj a výrobu elektromotorov, pri batériách spolupracuje s LG Chem.

Zdroj: Renault

Nové Zoe má výrazne prepracovaný de facto nový elektromotor s vyšším výkonom a s nižšou spotrebou obzvlášť vo vysokom zaťažení – pri vysokých rýchlostiach a vysokých požiadavkách na dynamiku. Auto je pružnejšie a zároveň hospodárnejšie nakladá s energiou. Kľúčom je vysokoefektívna rekuperácia. Jej intenzitu vodič ovláda ako plynovým, tak brzdovým pedálom, no ponovom si môže zvoliť aj intenzívnejšiu rekuperáciu s režimom B na voliči prevodovky. V režime B sa pri rekuperácii – uvoľnení plynového pedálu – dokonca zapnú brzdové svetlá, pretože intenzita rekuperácie je tak veľká, až sa približuje reálnemu brzdeniu.

Zdroj: Renault

Zoe celým menom ZOE Z.E. 50 má 50 kWh batériu, ktorá zaistí vozidlu dojazd 395 kilometrov podľa nového cyklu WLTP. Auto ponúka rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom do 50 kW – ako opciu. V základe je vybavené dobíjaním AC s maximálnym výkonom 22 kW. K autu existuje viacero wallboxov pre domáce nabíjanie presne podľa potrieb a možností zákazníka.

Auto v kabíne využíva špeciálnu tkaninu, ktorej materiál je 100% recyklovaný. Tkaniva vznika z recyklácie materiálov napríklad zo starých bezpečnostných pásov. Proces výroby znižuje emisie CO2 o 60%. Na palube je 22,5 kilogramu recyklovaných syntetických materiálov, nájdete ich napríklad na sedadlách, či palubnej doske.

Zdroj: Renault

Zoe má inovovaný dizajn, zvýšila sa konektivita aj prostredníctvom aplikácie do smartfónu s názvom My Renault. Cena vo výbave Life začína na 31 900 eur. V základnej výbave je okrem Full LED svetiel manuálna klimatizácia, Easy Link a batéria s kapacitou 52 kWh, nabíjanie do 22 kW a motor s výkonom 108 koní. Po odrátaní dotácie sa cena základného modelu zníži na cca 24 000 eur. Treba však pripomenúť, že dotačná schéma je pomerne komplikovaná a výrazne obmedzuje záujemcov o elektromobil. Skúsiť to ale treba... Zoe už možno objednať.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Renault

Komentáre k článku


Stream naživo