2019-02-12 18:27:17
Škoda Vision iV
Škoda Vision iV
Zdroj: SKoda

Škoda štúdiou VISION iV: konkrétny pohľad na elektrickú budúcnosť značky

Štúdiou Škoda Vision iV česká automobilka na autosalóne v Ženeve (5. až 17. marca) predstaví svoj ďalší krok k elektromobilite.

Dvoma dizajnovými skicami Škoda poodhaľuje svoj prvý automobil na báze modulárnej platformy pre elektromobily (MEB). Štvordverový crossover s karosériou kupé fascinuje športovými a emocionálnymi líniami.

Škoda Vision iV predstavuje kombináciu atletickej karosérie, dvadsaťdvapalcových aerodynamicky optimalizovaných kolies a mohutných zaoblených blatníkov s výraznou plynulou líniou strechy v štýle karosérie kupé. Prednú a zadnú časť spája charakteristická línia Tornádo a zvýrazňuje čisté plochy dverí bez kľučiek. Namiesto klasických spätných zrkadiel automobil využíva kamery, ktorých kryty opticky pripomínajú žraločie plutvy.

Prednej časti dominuje nová interpretácia typicky širokej masky chladiča automobilov značky Škoda s jemným vertikálnym rebrovaním a kryštalickými štruktúrami. Vynikne najmä horizontálna svetelná lišta, ktorá v hornej časti mriežky spája svetlomety, a výrazné otvory pre vstup chladiaceho vzduchu v prednom spojleri, ktoré zas umocňujú športový vzhľad vozidla. Na mohutnej zadnej časti sa nachádza aerodynamický spojler a kryštalické LED koncové svetlá. Tie po novom definujú tvar písmena C, ktorý je pre automobily značky Škoda typický, a spoločne so svetelným prúžkom na zadnom difúzore zvýrazňujú šírku vozidla. Na zadnej časti ďalej upúta nápis Škoda s červeným podsvietením jednotlivých písmen.

Zdroj: SKoda

Rok 2019 predstavuje pre značku Škoda vstup do éry elektromobility. Česká automobilka 124 rokov po založení podniku uvedie na trh model Superb PHEV s plug-in-hybridným pohonom a elektrické Citigo s čisto batériovým elektrickým pohonom. V roku 2020 budú nasledovať prvé sériové automobily na báze platformy MEB. V nasledujúcich štyroch rokoch investuje Škoda okolo dvoch miliárd eur do alternatívnych pohonov a nových služieb, súvisiacich s mobilitou. Do konca roka 2022 predstaví viac ako desať elektrifikovaných modelov.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: SKoda

Komentáre k článku


Stream naživo