2018-09-01 06:10:00
Renault Arkana
Renault Arkana
Zdroj: Renault

Renault Arkana – nové Coupe SUV sa predstavilo v Moskve

Renault tento týždeň predstavil svoje nové Coupe SUV menom Arkana. Crossover má štýl, a pritom sa nebojí terénu.

Renault Arkana je projekt, za ktorého vznikom treba vidieť Rusko. Prvotná myšlienka zostrojiť Coupe SUV od Renaultu pochádza práve z ruskej divízie Renaultu. Je to teda auto stvorené pre ruský trh. Preto bola svetová premiéra v Moskve, preto sa aj v Moskve bude vyrábať. Potenciál auta ale ďaleko presahuje ruský trh, akokoľvek veľký podiel na ňom Renault má a chce mať.

Už dnes Renault hovorí o Arkane ako o globálnom modeli. Aj keď ide stále o koncept, k reálnemu autu má už naozaj blízko. Značka vidí veľký potenciál v Ázii a na ďalších rozvíjajúcich sa trhoch. O výskyte auta v EÚ zatiaľ panujú pochybnosti, minimálne ruská forma by mohla byť pre Európu príliš racionálna. Krásny dizajn totiž skrýva solídne a jednoduché riešenia i relatívne obyčajnú kabínu. Na internetoch sa šušká o konštrukčnej spriaznenosti s Renaultom Duster. Keďže však medzi aliančnými modelmi Renaultu a Nissanu nevyhnutne badať podobnosti (od motorov až po jednotlivé dielce), pokojne tiež môžeme písať o spriaznenosti s Qashqaiom, Kadjarom, Kapturom i samotným Dusterom... Auto by malo mať najnovšie pohonné jednotky značky, tak i pohon všetkých kolies. Auto by malo byť pripravené na tvrdé ruské podmienky. Na 19 palcových diskoch tak síce nevyzerá, ale iste sa nájde aj odolnejšia verzia.

Arkana je autom segmentu C. Ide teda o crossover patriaci do nižšej strednej triedy. Tam sa nachádzajú modely ako Mégane, Kadjar, ale tiež aliančný Qashqai, Pulsar a ďalšie. Arkana jednoznačne preberá dizajnové prvky modelov ako Mégane, či Talisman. Azda najviac pripomína Mégane Grand Coupe (na steroidoch). V tlačových materiáloch sa píše, že kombinuje vzhľad sedanu a modelu SUV. Zvažujúca sa línia strechy a naozaj očarujúci profil auta zreteľne ukazujú práve na miešanca medzi Coupe a SUV. Ľudovo povedané BMW X4 pre masy.

Renault píše, že po vstupe Arkany na ruský trh v roku 2019 budú nasledovať ďalšie trhy. A my tu v EÚ môžeme dúfať, že svoju európsku verziu Arkany dostaneme tiež. Musíte uznať, že ak nič iné, dokáže nasýtiť vizuálne chute dnešných zákazníkov.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo