2016-06-07 10:50:00
BMW i3 2017
BMW i3 2017
Zdroj: BMW

BMW reorganizuje divíziu elektromobilov na výskum autonómnej jazdy

Nemecký koncern BMW zmenil divíziu elektromobilov na výskumné centrum pre autonómnu jazdu.

Vzhľadom na to, že nový model Tesla 3 príde na trh v roku 2017 a konkurencia chce nové elektromobily uviesť na trh v roku 2019, BMW zrejme odložil elektrickú mobilitu na vedľajšiu koľaj. Jeho ďalší model má totiž prísť na trh až po roku 2021. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spoločnosť zmenila stratégiu, keďže jej model BMW i3 nezaujal verejnosť. Vlani sa predalo len 25.000 exemplárov, kým Tesla na svoj model 3 získala už vyše 370.000 záväzných objednávok. BMW namiesto toho, aby sa snažilo dobehnúť Teslu, Porsche alebo Audi, zameria sa na vývoj elektromobilu s technológiou autonómnej jazdy. BMW už najalo aj odborníkov na umelú inteligenciu a schopnosť strojov učiť sa.

Reorganizáciu si zrejme vynútil odchod viacerých manažérov elektrickej divízie. Čínska spoločnosť, ktorej názov Reuters neuviedol, odlákala šéfa divízie elektrického pohonu Dirka Abendrotha, produktového viceprezidenta Henrika Wendersa a šéfa programu i8 Carstena Breitfielda.

Podľa analytikov sa vozidlá s vysokou mierou autonómie nezačnú predávať pred rokom 2020, následne by však ich predaj mohol do roka 2025 dosiahnuť až 9 miliónov exemplárov. Čína ako najväčší automobilový trh sveta by mohla byť prvou krajinou, kde sa autonómne vozidlá začnú objavovať vo veľkom.

BMW uvažuje aj o rozšírení oblasti rezervácií parkovacích miest a nabíjacích staníc, ktorá je vo všetkých krajinách ešte veľmi rozdrobená. Automobilka medzičasom investovala do digitálnych parkovacích služieb ParkNow a Parkmobile.

To ale neznamená, že by BMW úplne zavrhlo elektromobilitu. Už dnes má ponuku skladajúcu sa z vozidiel i3, ktoré dostane v krátkom čase väčší dojazd a i8, po roku 2020 príde i5. Odloženie elektromobility na vedľajšiu koľaj je ale pochopiteľné, keďže väčší potenciál z pohľadu automobiliek majú hybridné vozidlá. Už dnes jazdia po cestách hybridné verzie modelov BMW 3, BMW 5, BMW 7, BMW X5 a pribudnú ďalšie.

jh
ZDROJ: TASR, Reuters

Komentáre k článku


Stream naživo