2016-06-06 10:35:00
Light Rider
Light Rider
Zdroj: Airbus Group

Výrobca lietadiel „vytlačil“ motorku za bagateľ - 50 tisíc

APWork, dcérska firma Airbus Group sa pustila do motocyklov. Prototyp vznikol netradične.

Nie je to iba ukážkový kus, ale naozaj jazdí. Keďže Airbus má skúsenosti aj so stavbou kozmických telies, použili premyslenú konštrukciu „bionického rámu“. Berie si za vzor konštrukčné prvky z ríše rastlín a bunkových stavieb. Vďaka tomu váži celý Light Rider iba 35 kg.

Konštrukcia priestorového rámu pripomínajúceho špeciálnu mušľu je vyrobená z hliníka pomocou 3D tlače z materiálu Scalmalloy. Je to vlastne špeciálny hliníkový prášok, ktorý sa v 3D tlačiarni navaruje laserom do vrstiev. Po dokončení je porovnateľne pevný ako titán. Rám je o tretinu ľahší ako pri klasickej konštrukcii a celý aj so zadnou vidlicou váži iba šesť kilogramov. Navyše je dutý, takže umožňuje vedenie všetkých kabeláží vo vnútri rámu.
  
Zvyšná časť celkovej hmotnosti 35 kg pripadá na elektromotor s batériami, kolesá a komponenty. Batéria je vymeniteľná a s elektromotorom umiestneným v strede rámu dokáže tento prototyp rozbehnúť až na maximálnu rýchlosť 80 km/h. Maximálny dojazd je približne 60 km a udávaná hodnota zrýchlenia z nuly na 45 km/h za tri sekundy je pôsobivá.

Zdroj: Airbus Group
Zdroj: Airbus Group

„Týmto projektom sme chceli všetkým ukázať, ako si predstavujeme budúcnosť v oblasti individuálnej mestskej prepravy“, konštatoval zástupca Airbusu a naznačil tiež úmysel pokračovať v ďalšom vývoji. Hoci je Light Rider len vývojovým stupňom, značka rovno oznámila začatie predaja limitovanej série päťdesiatich kusov. Cena je však rovnako exkluzívna ako celý koncept a pohybuje sa približne na hranici 50 tisíc eur.

Jozef Vydra
ZDROJ: Airbus Group

Komentáre k článku


Stream naživo