2015-06-10 13:00:00
SUV založené na SEATe
SUV založené na SEATe Leon podľa dizajnéra Autocaru
Zdroj: autocar.co.uk

SEAT chce postaviť konkurenta pre Juke skôr než VW a Audi

Šéf SEATu tvrdí, že by značka pokojne mohla ako prvá z koncernu predstaviť malé SUV.

SEAT verí, že môže byť prvou značkou v rámci koncernu Volkswagen, ktorá predstaví malé SUV schopné uštedriť zopár úderov Nissanu Juke, tak tvrdí šéf značky Jurgen Stackmann.

Zatiaľ čo Volkswagen chystá malé SUV Taigun založené na Pole, pri značke Audi sa už dlho šepká o pripravovanom malom SUV s označením Q1. SEAT skúša to isté, jeho malý crossover by mal vychádzať z Ibizy.

SEAT už dávnejšie predstavil svoje plány spustiť výrobu stredne veľkého SUV, ktoré by mohlo konkurovať napríklad premiantovi v triede – Nissanu Qashqai (na obrázku predstava jeho vzhľadu od dizajnéra Autocaru). SUV by malo mať totožné korene s tým, ktoré chystá Škoda, no so zásadným rozdielom. Zatiaľ čo SEAT pôjde po emóciách, Škoda po priestore a praktickosti.

V prípade menšieho crossoveru má SEAT svojou filozofiou blízko k vytvoreniu dostatočne lákavého a pritom praktického auta na to, aby v segmente malých SUV (Juke, Captur...) dokázalo získať slušný podiel. Stackmann tvrdí, že sa koncept auta podstatne zlepšil odvtedy, čo ho predstavili niekoľkým odborníkom minulý rok. Auto by tak malo byť takmer pripravené na svoju svetovú premiéru. Hneď to ale nebude.

„Máme predstavu kedy by bolo vhodné priviesť auto na trh, no ukážeme ho až keď bude všetko blízko, až keď bude mať projekt silný komerčný potenciál a až keď bude auto úplne hotové,“ vyjadril sa Stackmann pre britský Autocar.

„Postupnosť je jasná. Číslom 1 je stredne veľké SUV. Číslom 2 je menšie auto, pretože to si žiadajú zákazníci. Až číslo 3 je naša vízia 20V20,“ dodal šéf SEATu.

Koncept veľkého SUV 20V20, ktorý zaujal verejnosť na autosalóne v Ženeve ešte nie potvrdený pre výrobu. Stackmann tvrdí, že by auto mohli postaviť hneď, všetko čo potrebujú už majú v rukách, no z finančného hľadiska na to ešte nie sú pripravení. Značka musí byť dostatočne silná, aby si mohla dovoliť postaviť toto auto a predávať ho v množstve a s maržami, ktoré budú trvalo udržateľné.

SEAT sa postupne dostáva z červených čísel do bezpečných finančných vôd. Pomáha mu v tom najmä model Leon, ktorý slávi trhový úspech, no pridať sa musia aj ďalšie modely. Zdá sa však, že je SEAT pod novým vedením namierený správnym smerom.

jh
ZDROJ: Autocar

Komentáre k článku


Stream naživo