2015-02-18 14:20:00
Mini Rocketman bude Mini
Mini Rocketman bude Mini Minor
Zdroj: Mini, autoexpress.co.uk

Mini Coupe a Roadster končia. Nahradia ich Mini Minor a Superleggera?

Výroba menej úspešných modelov Mini Coupe a Roadster končí. Mini však chystá dva nové trháky.

Výroba dvoch verzií staršej generácie Mini sa chýli ku koncu. Dvojica dvojsedadlových malých áut Mini Coupé a Mini Roadster spoločne ukončí svoju kariéru presne podľa plánu. Britský výrobca prémiových áut týmto krokom pokračuje v generačnej obmene modelového radu v súlade s produkciou vozidiel v oxfordskom závode v Británii.

Mini Coupé sa po prvýkrát predstavilo v „Zelenom pekle“ – svoju celosvetovú premiéru absolvovalo na 24-hodinových pretekoch na okruhu Nürburgring Nordschleife tesne predtým, než sa objavilo na Medzinárodnej automobilovej výstave vo Frankfurte (IAA) v roku 2011. Model Mini John Cooper Works Coupé Endurance túto výzvu zvládol naozaj bravúrne, čím zdôraznil nielen športové kvality, ale tiež spoľahlivosť úplne prvého dvojsedadlového automobilu v novom rade vozidiel Mini.

Končí tiež dvojsedadlový kabriolet Roadster s plátenou strechou. Ani jeden z modelov v predajných číslach automobilky veľa vody nenamútil. Oba odchádzajú a síce sa z nových 3 a 5 dverových Mini nechystá nová verzia Coupe a Roadster, úplne bez náhrady nebudú.

Zdroj: Mini

Mini pred niekoľkými rokmi predstavilo koncept Rocketman, ktorý mal byť potenciálnym návratom ku koreňom značky. Mnohí motoristickí fanúšikovia totiž Mini v súčasnosti vyčítajú výrazný odklon od toho, čo kedysi Mini znamenalo. Mini už nie je príliš Mini, no každý kto si súčasné Mini vyskúšal nemôže proti tomu veľa namietať. Mini sa totiž zameralo viac smerom športovosti a štýlovosti. Koncept Rocketman sa však na dlhšiu dobu vytratil z plánov automobilky a už to vyzeralo, že Mini naň úplne zabudlo. Nie je všetko tak ako sa zdá a Rocketman žije ďalej a vyvíjasa. A s tým súvisí aj zmena mena – momentálne sa volá Mini Minor, čo je odkaz na pôvodné Mini zo šesťdesiatych rokov. Mini Minor totiž bude malé dvojdverové autíčko, ktoré bude konkurovať napríklad Smartu ForTwo, no pritom si udrží športovo-štýlové vlastnosti súčasných Mini. Vývoj má byť v plnom prúde a čoskoro by sme Mini Minor mohli uvidieť naživo.

Keďže Mini musí pre Minora vyvinúť novú platformu, z dôvodu šetrenia investícii by sa malo spojiť s Toyotou, s ktorou v súčasnosti koncern BMW kam Mini patrí zdieľa motory, technológie ako aj platformu  malého športového kupé. Či sú chýry o spolupráci pravdivé nevieme. S vysokou pravdepodobnosťou však Minor nebude stáť na platforme súčasného malého modelu Toyoty IQ. Skôr pôjde o novú spoločne vyvíjanú platformu, ktorú bude môcť Toyota použiť na svojich ďalších malých mestských modeloch.

Zdroj: Mini, autoexpress.co.uk

Ďalším zaujímavým modelom je nepochybne koncept s názvom Superleggera, ktorý predchádzajúci rok očaril nielen fanúšikov značky. Väčšina z nás ho považovala len za pútavý výstrel naprázdno, no už dlhšie sa špekuluje o jeho reálnom nasadení do výroby. Potvrdzujú to najmä patentové skice Mini, na ktorých možno nájsť práve Superleggeru. Podľa všetkého však reálny model odloží elektrický pohon v prospech klasického prepĺňaného benzínového a asi aj naftového.

Zdroj: BMW Group

 

jh
ZDROJ: autoblog, autoexpress.co.uk, carscoops, Mini

Komentáre k článku


Stream naživo