2015-02-06 13:50:00
Mini Cooper 5dv
Mini Cooper 5dv
Zdroj: Mini

Ktoré autá najmenej strácajú na hodnote? Mini!

Autá už v momente odchodu zo showroomu prudko strácajú hodnotu. Najlepšie znižovaniu ceny čelí Mini.

Najlepšia investícia na štyroch kolesách pochádza opätovne z dielne MINI. K tomuto záveru dospel nemecký motoristický časopis „Auto Bild“, ktorý vo svojom aktuálnom vydaní zverejnil nový rebríček „Majstrov zostatkovej hodnoty“ - Value Master/ Wertmeister 2015. Novým 5-dverovým MINI Cooperom stavia britská prémiová značka nielen „Majstra zostatkovej hodnoty pre rok 2015“ v kategórii „malých automobilov“, ale aj celkového víťaza všetkých tried. Päťdverový a päťmiestny variant karosérie nového originálu v prémiovom segmente malých automobilov je takto hodnotovo najstabilnejším modelom, aký sa dá v súčasnosti na nemeckom automobilovom trhu kúpiť.

Pri zostavovaní rebríčka „Majstrov zostatkovej hodnoty“ sa vychádza z prognózy vypracovanej odborníkmi z Inštitútu pre sledovanie trhu Schwacke o výnose z predaja, ktorý možno docieliť pri predaji nového vozidla prihláseného v roku 2015 po štyroch rokoch jeho používania. Do hodnotenia každého modelu vstupujú okrem kúpnej ceny a vlastností vozidla aj mnohé ďalšie faktory ako sú prevádzkové náklady, čas uvedenia vozidla na trh, imidž značky, konkurenčná situácia v segmente ako aj aktuálne trendy na automobilovom trhu a všeobecný ekonomický vývoj. Na základe tejto analýzy boli stanovené hodnotovo najstabilnejšie modely v 13 kategóriách vozidiel.

Ako „Majster zostatkovej hodnoty pre rok 2015“ medzi „malými automobilmi“ vystrieda nové 5-dverové MINI víťaza z roku 2014 MINI Cooper S Countryman. Nadviaže tak na úspešnú históriu značky, ktorá okrem iného aj zásluhou predchodcu nového 3-dverového MINI a MINI Cabria dominuje v triede „malých automobilov“ už od roku 2005 a okrem toho pravidelne víťazí aj v celkovom hodnotení.

V aktuálnej prognóze dosiahne nový 5-dverový MINI Cooper predpokladanú hodnotu pri opätovnom predaji na úrovni 65,6 percent z novej ceny. Je to najvyššia percentuálna zostatková hodnota spomedzi všetkých modelov analyzovaných v tomto roku.

Pre potenciálnych kupcov nových vozidiel je rebríček „Majstrov zostatkovej hodnoty“ dôležitou pomôckou pri rozhodovaní. Vytyčuje cestu k modelom, pri ktorých je rozdiel medzi cenou nového vozidla a jeho hodnotou pri opätovnom predaji obzvlášť malý a možno ich teda považovať za dobrú investíciu.

Samozrejme hodnota po štyroch rokoch vo výške 65,6 percenta sa na prvý pohľad môže zdať málo, no stačí sa pozrieť na ceny jazdeniek iných značiek...

 

jh
ZDROJ: BMW Group

Komentáre k článku


Stream naživo