2014-09-05 12:12:42
Tesla Giga závod na
Tesla Giga závod na výrobu batérii bude v Nevade
Zdroj: Tesla Motors

Tesla oznámila, že svoj GIGA závod na výrobu batérií postaví v štáte kasín!

Vďaka obrovskému závodu údajne dokáže Tesla znížiť cenu batérii minimálne o 30%. Dostane obrovské daňové úľavy.

Gigafactory, alebo tiež Giga závod na batérie do automobilov značky Tesla je megalomanský projekt hodný šéfa Tesly Eleona Muska. Už niekoľko mesiacov prebiehali intenzívne rokovania medzi štátmi a zástupcami Tesly. Štáty sa predbiehali v tom, kto ponúkne väčšie daňové úľavy až nakoniec padlo rozhodnutie.

Tesla Gigafactory získava... štát Nevada! Iste si viete predstaviť tie titulky v duchu: Las Vegas má aj Teslu, či Tesla miery do kasína... Niečo na tom pravdy bude, Eleon Musk sa totiž vyjadril, že Nevada neposkytla najvyššie daňové úľavy, no v Nevade sa veci dejú správnym spôsobom. Narážal tým na schopnosť rozhodovať sa bez zbytočnej byrokracie.

Pravdou tiež je, že Nevada je pre Teslu skutočne ideálnym miestom a to najmä z hľadiska polohy. Nevada je susediaci štát z Californiou, kde Tesla sídli, takže to nikdy nebude mať ďaleko. Tiež môže veľmi ľahko uskutočniť svoj plán o energeticky nezávislom závode.

Giga závod totiž bude živený výhradne obnoviteľnými energetickými zdrojmi (slnko, vietor), na čo je Nevada naozaj ideálnym miestom. Navyše sa Tesle podarilo získať toľko investičných stimulov, až to v podstate znamená, že minimálne 10 rokov vôbec nebude platiť dane. Investičné stimuly dosiahli hodnotu 1,2 miliardy USD (920 miliónov eur).

Vďaka Gigafactory dokáže Tesla živiť svoje ambiciózne plány vyrobiť 500 000 elektromobilov za rok. Ako som spomenul už vyššie, vďaka tejto obrovskej investícii, ktorá podľa mnohých ekonómov predznamenáva začiatok konca zadlženej spoločnosti, Tesla dokáže znížiť cenu batérií o 30 % a viac. Práve vďaka tomu dokáže postaviť menšiu verziu Tesly S za približne 30 000 eur, čím by výrazne konkurovala všetkým výrobcom menších limuzín ako napr. BMW 3 a podobne.

Giga závod by mal byť postavený do konca roka 2016. Tesla závod postaví v spolupráci s Panasonic.

V prípade, že máte záujem o viac informácií, pozrite si grafy v galérii. Rozhodne však o Gigafactory nepočujeme posledný krát.  

Ján Hargaš
ZDROJ: Tesla

Komentáre k článku


Stream naživo