2014-07-13 14:24:58
Na uliciach Los Angeles
Na uliciach Los Angeles v západnom Hollywoode to vyzeralo ako na bojisku.
Zdroj: AP/Richard Vogel

Ako rozdeliť Teslu S na dve časti? V Amerike to jeden chlapík dokázal stĺpom...

Že je o model Tesla S záujem dokazuje aj to, že sa stala predmetom krádeže priamo z predajne značky v LosAngeles.

Dnes už je známa totožnosť 26 ročného fanúšika elektrického pohonu. Bol ním Joshua Michael Flot z Inglewoodu v Kalifornii, ktorý ešte 4. júla ukradol Tesla Model S. Po zbesilej jazde mestom v západnom Hollywoode v rýchlosti aj vyše 160 km/h nezvládol riadenie tohto auta a narazil do stĺpu verejného osvetlenia. Auto nevydržalo a rozpadlo sa na dve časti, pričom jedna začala horieť. Jednotlivé časti vraku ťažko poškodili ďalšie autá a zranil ich posádky. Spolu 7 ľudí utrpelo vážnejšie, či menšie zranenia.

Podľa bezpečnostných expertov, ktorí poskytli rozhovor pre spravodajský server Bloomberg, havária a následný požiar boli také intenzívne, že Flot im mal na mieste podľahnúť. Skutočnosť, že vodič prežil ohnivé peklo, bol pre odborníkov prekvapením. Žiaľ, svoj boj o život prehral a 7. júla na následky zranení zomrel. Meno vodiča zverejnili až 10. júla preto, aby mohli predtým informovať rodinu.

Ak sa pozriete na obrázky, ktoré urobil Richard Vogel po nehode počas vyšetrovania, keď bola celá časť mesta zatvorená, vyzerajú akoby ich robil v niektorej z okupovaných častí sveta po zásahu ozbrojených síl... Model S je kompletne zničený a polovica z auta zakliesnená do neďalekej budovy – vyzerá to akoby sa realizovali filmári z miestnych filmových štúdií... Je to však realita a zároveň prvá smrteľná nehoda vodiča, alebo spolujazdca v automobile Tesla S.

Zdroj: AP/Richard Vogel
Zdroj: AP/Richard Vogel

Mohlo sa to skončiť aj inak?

Počas bezpečnostných a crash testoch skúšajú bezpečnostné autority aj náraz auta na oceľový stĺp. No pri Euro NCAP aj v prípade skúšok NHTSA sa bočný náraz robí pri podstatne nižších rýchlostiach. Ako povedal Adrian Lund, prezident IIHS (Insurance Institute for Highway Safety - Poisťovací inštitút pre bezpečnosť cestnej premávky v USA), náraz do stĺpa sa deje pri rýchlosti 18 míľ (29 kilometrov) za hodinu. V tomto prípade sa očakáva, že vyšetrovanie preukáže výrazne vyššiu rýchlosť nárazu. Tesla S pritom získala v crash testoch jedno z najvyšších ocenení vôbec. No čoho je veľa, toho je príliš a vysoká rýchlosť spôsobila roztrhnutie vozidla.

 

Nehoda sa stala zavčasu ráno miestneho času ešte počas tmy a všetky spravodajské televízie o tom informovali. Tu je jedna z reportáží:

Jozef Vydra
ZDROJ: Blomberg, CBS Los Angeles, KCAL9

Komentáre k článku


Stream naživo