2014-05-22 16:32:49
Veľká cena Monaka -
Veľká cena Monaka - trať v čase príprav
Zdroj: Andrea Miklasová

Tešíte sa na Veľkú cenu Monaka? Boli sme skontrolovať prípravy na ňu

Seriál pretekov Veľkých cien formule 1 je v plnom prúde. Teraz sa presťahoval na európsky kontinent.

Po prvej tohtoročnej európskej Veľkej cene v Španielsku nás tento víkend čaká legendárna, už 72. Veľká cena Monaka v Monte Carlo. Tento mestský horský okruh (nie fakt nekecám, kto ste si 3340 metrov dhú trať hoci len raz prešli na bicykli, iste mi dáte za pravdu) je zvláštny aj z ďalších dôvodov.

Je to ten najkomplexnejší test jazdeckých schopností aký môže pilot formule 1absolvovať  počas sezóny. Jazdu na monackom okruhu najlepšie charakterizoval bývalý pretekár Nelson Piquet, ktorý povedal: „Je to ako pilotovať helikoptéru v obývačke.“

Na Veľkej cene Monaka sa každoročne stretávajú najslávnejší a najbohatší prominentní hostia a sponzori. Toto podujatie je jedným z najprestížnejších na svete a o víťazstve sníva každý jazdec. Aj Monako prináša určitú dávku slávy a nesmrteľnosti. Len kombinácia precízneho riadenia, technickej dokonalosti a statočnosti zaručí jazdcovi víťazstvo.

Prvýkrát sa na trati konali preteky v roku 1929 a od roku 1950 je Veľká cena Monaka súčasťou kalendáru Formule 1. Od roku 1955 sa jazdí nepretržite.

Zdroj: Andrea Miklasová
Zdroj: Jozef Vydra, Andrea Miklasová,

Úzka vlniaca sa trať z oboch strán lemovaná zvodidlami nemá prakticky žiadne výbehové zóny a každé menšie zaváhanie znamená kontakt s bariérami. Asfalt na povrchu trate je prispôsobený pre bežnú premávku a preto je veľmi hrboľatý. V tomto roku ho vymenili v Tuneli a za ním, brzdiť tam bude náročné. Rozhodujúci význam má kvalifikácia, pretože možnosť predbiehania v úzkych uliciach je prakticky vylúčená. V Monaku sa jazdí prvý raz v novej ére turbomotorov, ktoré majú veľký krútiaci moment v nízkych otáčkach a to táto trať vyžaduje.

V Monaku čaká veľká výzva aj na tímových inžinierov. Základom pri príprave monopostu je prítlak. Monako je spoločne s Hungarpringom traťou, kde sú prítlačné krídla nastavené takmer úplne zvislo a na autách sa objavujú prídavné aerodynamické prvky, ktoré na iných tratiach neuvidíme. Veľká záťaž pôsobí aj na zavesenie kolies. Tímy pripravujú pre Grand Prix Monaka špeciálne odolné komponenty.

Zdroj: Andrea Miklasová
Zdroj: Andrea Miklasová

Preteky na najpomalšom okruhu v kalendári šampionátu Formule 1 sú vypísané na najkratšiu vzdialenosť. Najpomalším úsekom trate je vlásenka pri slávnom monackom Grand Hoteli, ktorú jazdci prechádzajú rýchlosťou 50 km/h. Táto zákruta je zároveň najpomalšia v celom kalendári F1. Okrem nej obsahuje okruh i jednu z najrýchlejších zákrut. Tou je zákruta číslo 9 v slávnom tuneli, kde jazdci dosahujú rýchlosť až 260 km/h. Okruh síce z hľadiska bezpečnosti a technickej kvality nedokáže konkurovať moderným tratiam, no vďaka svojej výnimočnosti si zaslúži akúkoľvek výnimku. Bezpečnostné opatrenia sú na veľmi vysokej úrovni.

Veľkú cenu vyhral doteraz najviac šesťkrát Ayrton Senna, po 5 víťazstiev majú Michael Schumacher a Graham Hill. Minulý rok vyhral Nico Rosberg a kto bude víťazom tohtoročným? Štart pretekov je v nedeľu o 14:00 a po 78 absolvovaných kolách spoznáme približne o dve hodiny víťaza.

Zdroj: Andrea Miklasová
Zdroj: Andrea Miklasová

Pretekársky okruh v Monte Carlo nie je permanentný, pred každými pretekmi sa musí „postaviť“ nanovo. Príprava tribún, zvodidiel a obrubníkov trvá približne šesť týždňov a návrat do pôvodného stavu ďalšie tri týždne. My sme sa boli potrieť približne tri týždne pred konaním Veľkej ceny, ako pokračujú úráce a !inšpekciu“ sme vykonali aj zo vzduchu letecky minulý týždeň. Všetko bolo už pripravené, ako o tom svedčia aj dnešné voľné tréningy. Monako je totiž zvláštne aj tým, že prvé tréningy nie sú v piatok, ale už vo štvrtok. V prvom bol najrýchlejší Lewis Hamilton na Mercedese, v druhom dominovl Fernando Alonso na Ferrari. V piatok je voľno a v sobotu je od 11:00 - 12:00 tretí voľný tréning, kvalifikácia sa začína o 14:00. Ak nemáte namierené priamo do Monte Carla, aspoň sme vás nalákali: možno nabudúce pôjdete.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo