2023-08-09 17:46:00
Lamborghini Eccentrica Diablo
Lamborghini Eccentrica Diablo
Zdroj: Lamborghini

Eccentrica Lamborghini Diablo je oživenie modelu modernými technológiami

Kto by nepoznal Lamborghini Diablo? Vzniklo v roku 1990 a vtedy bol výrobca ešte pod taktovkou koncernu Chrysler.

Potom sa dostal od Chryseleru ku Audi a to prinieslo výrazné vylepšenia. Počiatok bol však veľmi šialený a z neho predsa vychádza aj toto vylepšenie pre modernú dobu. Lamborghini Diablo vo verzii Eccentrica je restomod, ktorý si berie do rúk jednu z najväčších ikôn rokov deväťdesiatych.

Základné línie modelu museli ostať rovnaké, ale veľa sa zmenilo v detailoch. Všetko malo na starosti dizajnérske štúdio BorromeodeSilva. Úloha nebola úplne jednoduchá. Na prianie zakladateľa novej firmy, ktorá restomod spravila, Emanuela Colombini, vytvorila vozidlo, ktoré síce vzdáva hold pôvodným prporciám, ale zároveň ich posúva do budúcnosti pomocou jednoduchých a jemných vylepšení.

Predná časť je veľmi nenápadná s klasickými vyklápacími svetlami. Akurát to tak môže vyzerať iba na prvý pohľad. Vyklápacie svetlá už nemajú priestor v modernom svete ani pri nových verziách modelov aj z minulosti, lebo sú vraj nebezpečne pre chodcov. O tom, že sa svetlá nemôžu sklápať smerom dole nikto nič nepovedal. Takto nič nevytŕča z obrysu karosérie, ale kryt sa sklopí smerom do vnútra. Odhalí tak Full LED technológiu, ktorá doteraz na aute nebola, veď v deväťdesiatych rokoch o nej nikto ani len nesníval. Rovnako LEDky sú aj vzadu, ale medzitým je znova veľmi decentné upravená bočná časť s novými zliatinovými diskami. Zadok je trochu extrémnejší, najmä vďaka vodorovnej časti nad motorom a vďaka novým karbónovým prvkom za kabínou.

Interiér možno zažil ešte väčší prerod, lebo v prvej verzii z roku 1990 bol rozhodne zvláštny a skôr americky kamiónový, ako európsky športový. Eccentrica dáva autu úplne nové dimenzie a nové línie prístrojovej dosky skombinované s digitálnymi ukazovateľmi a prerobeným systémom prepínačov. Všetky tieto detaily vzdiaľene pripomínajú Nardone 928, Porsche prerobené veľmi podobným štýlom.

Práce na aute trvalý rok a vo finále sa dostali do bodu, že toto auto vyzerá strhujúco a dokáže rozhodne zaujať všade kde sa objaví. O cenách sa, samozrejme, nehovorí a takisto je otázkou aj aký motor je pod zadnou kapotou. Jedno je však jasné, tento restomod využíva šesťstupňovú manuálnu prevodovku s otvorenou kulisou.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Lamborghini

Komentáre k článku


Stream naživo