2023-08-02 09:56:00
Nový Land Cruiser určený
Nový Land Cruiser určený aj pre Európu
Zdroj: Toyota

Nový Land Cruiser pre Európu vyzerá akoby ho postavili z lega!

Toyota predstavila novú generáciu modelu Land Cruiser (Prado), ktorý je určený aj pre európskeho zákazníka.

Hranatými tvarmi vzdáva hold minulosti, no pravdou je, že je tak hranatý, až na prvý a aj druhý pohľad vyzerá ako postavený z kociek. S týmto autom do Legolandu zájsť budete môcť, pretože narozdiel od série 300 sa tento menší offroad dostane aj na cesty u nás. Kľúčovým pri tomto modeli je okrem retro hranatého dizajnu tiež funkčnosť a ľahká vymeniteľnosť jednotlivých dielcov karosérie. V galérii nájdete dve verzie. Jednu z edície First Edition, druhú štandardnú. Práve tá First Edition je najzaujímavejšia. Ale o tom neskôr. 

Z profilu sa dizajn exteriéru vyznačuje klasickou siluetou modelu Land Cruiser s výraznými horizontálnymi líniami. Celková dĺžka je 4 920 mm, šírka 1 665 mm a výška 1 870 mm; rázvor má hodnotu 2 850 mm.

Interiér ponúka na výber päť- alebo sedemmiestnu konfiguráciu. Opäť tu vidieť účelnosť a snahu dizajnérov komunikovať robustnosť a príslušnosť k mocným offroadom. To vidieť napríklad na horizontálne usporiadanom prístrojovom paneli a spínačoch, ktoré sú tvarované tak, aby sa za jazdy dali ľahko ovládať.

Prioritou je výhľad vodiča do všetkých strán, čomu napomáha nízko posadená kapota, horizontálna prístrojová doska a znížená spodná línia okien, ktorá umožňuje osadenie hlbších bočných okien.

70 rokov modelu Land Cruiser

Legendárna DNA modelu Land Cruiser bola skombinovaná s novými technológiami, aby poskytovala vyššiu úroveň výkonu v teréne aj pri každodennom používaní. 

Toyota začne predpredaj nového Land Cruisera pre európskych zákazníkov v októbri, pričom prvé dodávky vozidiel sa očakávajú v polovici roka 2024.

Land Cruiser sa zrodil pred 72 rokmi 1. augusta 1951 ako „Toyota BJ“. Vďaka svojej neutíchajúcej celosvetovej popularite sa stal jedným z najpredávanejších modelov značky Toyota s doterajšími 11,3 miliónmi predaných kusov* vo viac ako 170 krajinách a regiónoch

Zvýšený základný výkon vďaka novej platforme GA-F

Nový Land Cruiser si zachováva klasickú robustnú konštrukciu karosérie s podvozkovým rámom a po väčšom modeli Land Cruiser 300 (nie je dostupný v EÚ) využíva platformu Toyota GA-F, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri výraznom zlepšení terénnych vlastností.

Nový model je zároveň ľahko ovládateľný a pohodlnejší pri bežnej jazde na ceste, čo je v súlade so snahou Toyoty vytvoriť praktické vozidlo prispôsobené každodenným potrebám zákazníkov.

Nový rám je o 50 % pevnejší a pevnosť karosérie a rámu je dokopy vyššia o 30 %. Tieto podstatné zvýšenia prispievajú k lepšej odozve, ovládateľnosti a komfortu jazdy. Zlepšili sa aj základné parametre odpruženia, najmä preto, aby sa zabezpečilo väčšie kríženie náprav, čo je kľúčový faktor pre jazdné schopnosti v teréne.

Nový elektrický posilňovač riadenia

Ide o prvý Land Cruiser, ktorý využíva elektrický posilňovač riadenia (EPS). Ten znižuje množstvo spätného rázu, ktorý sa môže vyskytnúť pri jazde po nerovnom povrchu, a poskytuje plynulejšie, priamejšie riadenie a ľahšiu ovládateľnosť pri všetkých rýchlostiach. Použitie systému EPS umožňuje novému Land Cruiseru využívať aj asistent sledovania jazdného pruhu ako súčasť balíka aktívnej bezpečnosti a asistencie vodiča Toyota Safety Sense.

Odpojiteľný predný stabilizátor 

Nový Land Cruiser získava ďalšie terénne schopnosti vďaka novému odpojiteľnému prednému stabilizátoru. Táto technológia – SDM (Stabiliser with Disconnection Mechanism) – s ktorou prišla Toyota ako prvá, umožňuje vodičovi meniť stav stabilizátora pomocou prepínača na prístrojovej doske. Táto flexibilita umožňuje lepšie jazdné vlastnosti na nerovných cestách, väčší komfort a ľahšie ovládanie pri jazde na ceste.

Modernizácia systémov Multi-Terrain Monitor a Multi-Terrain Select poskytuje ďalšiu podporu pri jazde v teréne. Pomocou kamery a displeja s vysokým rozlíšením poskytuje systém Multi-Terrain Monitor vodičovi jasný prehľad o oblasti bezprostredne okolo vozidla a pod ním; systém Multi-Terrain Select automaticky prispôsobuje výkon vozidla požiadavkám rôznych podmienok jazdy v teréne.

Nové hnacie ústrojenstvo

V EÚ sa nový Land Cruiser predstaví s už dobre známym 2,8-litrovým turbodieselovým motorom, ktorý nesú oba rámové modely Toyoty v Európe - Land Cruiser i Hilux. Dosahuje maximálny výkon 150 kW (204k). Je spojený s novou osemstupňovou automatickou prevodovkou Direct Shift, ktorá mu dáva silu ťahať náklad s hmotnosťou až 3 500 kg. Neskôr v roku 2024 bude k dispozícii elektrifikované hnacie ústrojenstvo kombinujúce výkonný a účinný vznetový motor so 48-voltovou mild-hybridnou technológiou.

Rozšírené bezpečnostné opatrenia

Nový Land Cruiser bude využívať najnovšie systémy Toyota Safety Sense v rámci komplexného balíka pokročilých bezpečnostných prvkov a technológií Toyota T-Mate, ktoré znižujú záťaž vodiča.

Prvá edícia modelu Land Cruiser

Úplne nový Land Cruiser sa v Európe predstaví špeciálnym variantom First Edition, ktorý si budú môcť zákazníci exkluzívne rezervovať počas počiatočného obdobia predpredaja.

Táto limitovaná verzia – pre Európu sa vyrobí približne 3 000 kusov – zdôrazňuje dedičstvo modelu Land Cruiser špeciálnymi štýlovými prvkami a nekompromisným terénnym charakterom. Medzi detaily patria klasické okrúhle svetlomety a dva špeciálne dvojfarebné laky karosérie: piesková a sivomodrá. Ďalšie podrobnosti budú poskytnuté neskôr, pred spustením predpredaja.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo