2023-08-08 09:08:00
Škoda Scala a Kamiq
Škoda Scala a Kamiq facelift 2023
Zdroj: Škoda

Škoda Kamiq a Scala zasiahli proti vráskam

Česká automobilka sa pustila do modernizácie svojho portfólia naozaj "zhurta". Nejaké tie farbičky, disky, svetielka a tváričky.

Aktuálne predviedla rovno dva vylepšené modely. Je to nielen menší hatchback Scala, ale aj od neho odvodený Kamiq, ktorý prichádza s novými vizuálnymi prvkami a drobnými vylepšeniami.

Základom faceliftu oboch modelov je teda úprava vzhľadu. Tá pozostáva z nových predných masiek, ale tiež z nových svetlometov. Svetlá sú štandardne osadené LED diódami, ale za príplatok môže byť v oboch prípadoch použité maticové osvetlenie s adaptívnymi lúčmi a viacerými svetelnými segmentami. Tieto zmeny si však vyžiadali aj zmeny nárazníkov, pričom obe auta mieria na úplne iné skupiny zákazníkov. Kým Kamiq predvádza dynamickejšie rezané línie v spodnej časti, Scala pôsobí skôr konzervatívne. 

Pri bočnom pohľade sa zmenili najmä zliatinové disky, z ktorých väčšina bude mať aerodynamické segmenty. Obe vozidlá môžu mať priemer diskov až 18 palcov. Automobilka oznámila, že ako Scala, tak Kamiq budú mať 9 farieb karosérie na výber. Pre Scalu bude exkluzívna siva Steel a pre Kamiq oranžová Phoenix. Phoenix môžete vidieť aj na Octavii a sivú Steel na Superbe. Výrazné zmeny predvádza aj zadná časť. Kým Scala získala hlavne zmenený nárazník a trochu upravené svetlomety, Kamiq predvádza viac vylepšení. Medzi nimi je určite použitie inak tvarovaných svetiel Top a zároveň aj inak riešená hmlovka vyššie v nárazníku. Ak pri oboch vozidlách zvolíte výbavu LED Top, tak budete mať aj dynamické sekvenčné LEDkové smerovky.

Interiér sa až tak veľmi nezmenil, najväčšmi vidno vylepšenie na úplne novej ovládacej časti klimatizácie. Tlačidla sú síce zachované, rovnako je zachovaná aj samostatnosť tohoto prvku, ale jeho stvárnenie sa výrazne zmenilo. Vyzerá skôr ako jednoliata plocha. V základnej výbave oboch vozidiel bude digitálny prístrojový štít s uhlopriečku 8 palcov, ale môžete zvoliť aj väčší. Ten bude mať až 10,25 palca. Rovnaký princíp je aj v prípade stredového displeja. Kým štandardne bude displej s uhlopriečkou 8,25 palca a dvomi kruhovými ovládačmi, za príplatok, v balíku navigácie, môžete zväčšiť displej na 9,2 palca a stratiť tak otočné ovládače v prospech dotykových plôch a softvérových tlačidiel.

Škoda pri týchto modeloch siahla aj na roztriedenie výbav. Základná sa bude volať Essence a nad ňou bude výbava Selection. Úplným vrcholom so športovými ambíciami bude zase Monte Carlo, podobne ako doteraz. Monte Carlo príde so štandardne namontovanými Top LED prednými aj zadnými svetlami, ale aj s charakteristickou kombináciou, ktorá odstráni všetky chrómové prvky a nahradí ich čiernymi. V základe bude mať Monte Carlo síce 17-palcové zliatinové disky, ale za príplatok môžu mať až o palec viac. Toto bude práve najdynamickejšia možnosť v ponuke vozidla. Bude to vidno aj v interiéri, kde najväčšmi záujmú športovo tvarované predné sedadlá s červeným detailmi. Základná verzia Monte Carlo bude predvádzať aj karbónovo vyzerajúce obloženie prístrojovej dosky a nepriame osvetlenie okolo neho.

Škoda týmto rozdelila modely na dva svety pre dvoch rôznych zákazníkov. Kým Kamiq svojim stvárnením jasne poľuje vo vodách mladších používateľov (v preklade: kupujú si ho starší, lebo sa doň ľahšie nastupuje), Scala je vďaka tvarom určená skôr pre konzervatívnych majiteľov. Aj keď majú obe autá rovnaký základ a využívajú platformu MQB A0, tak reálne sú odlišnými vozidlami z pohľadu trhového segmentu, ktorý chcú zasiahnuť.

Odlišné sú aj napriek totožnému motorovému vybaveniu. Verziu na naftu v cenníkoch hľadať nemusíte, tá už je dávno preč, oba modely ponúknu zhodne litrové trojvalce, z ktorých výkonnejší bude dostupný nielen s manuálnou prevodovkou, ale aj s automatickou sedemstupňovou prevodovkou. Vrcholom pre obe vozidlá bude motor 1,5 TSI so štyrmi valcami a výkonom 110 kW (150 k). Ten bude štandardne kombinovaný práve so sedemstupňovým automatom. Automobilka predstavila obe nové verzie modelov teraz, pričom na trh prídu už v priebehu tohto roka. 


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Škoda

Komentáre k článku


Stream naživo