2023-07-30 16:08:00
Ineos Grenadier facelift
Ineos Grenadier facelift
Zdroj: Ineos

Pre fanúšika poriadnych áut je nový pick-up od Ineosu to najlepšie, čo dnes uvidí

Niežeby svet naokolo nebol pekný, ale s týmto autom je skrátka krajší. A oceniť to vie len skutočný fanúšik áut.

Vstúpiť do sveta s novou automobilkou, ktorá by bola naviac rešpektovaná, je celkom problém. V ostatnej dobe sa to podarilo málokomu, kto automobilku neodvodil už od súčasnej značky. Áno, pozerám na DS Automobiles a Cupra. Nová značka je však Ineos, ktorá to zvládla a už sa dováža aj na Slovensko. Ku prvému modelu Grenadier s 5-miestnou a 5-dverovou karosériou terénneho vozidla teraz pribudne nová možnosť, ktorá bude praktická pre vidiek a kovbojov. Bude to pick-up Grenadier Quartermaster.

Nový pick-up bude postavený znova na rámovom podvozku, ktorý zdieľa s klasickou verziou. Ale bude predĺžený až o 30,5 cm. Nebude síce konkurentom Rangeru, ale bude mať stále zaujímavú celkovú nosnosť 760 kg. Tieto kilogramy môžete okrem kabíny umiestniť aj do zadnej časti so šírkou 1 619 mm a dĺžkou 1 564 mm. Tieto rozmery sú naviac vylepšené o fakt, že medzi zadnými blatníkmi bude až 1 280 mm. Prečo je zaujímavá takáto veličina? Lebo na ložnú plochu viete umiestniť europaletu, ktorá má šírku 1 200 mm. Dôležitým faktom bude aj nosnosť zadného čela až 225 kg. Ďalším faktom, ktorý dokáže spôsobiť záujem aj ako o pracovné vozidlo je, že Grenadier Quartermaster dokáže potiahnuť príves s hmotnosťou až 3,5 tony.

Ineos Grenadier Quartermaster pokračuje v štylistickom prevedení ako má aj klasický päťdverový model. Okrúhle svetlá vpredu a okrúhle svetlá vzadu sú charakteristickým znamením, pričom zadná časť je veľmi decentné zakomponovaná a možno práve pick-up pôsobí ešte vyváženejšie s lepšie vyrovnaným rozmerom previsov vpredu a vzadu. Svetlá výška tohto auta je 264 mm a brodivosť až 800 mm. Takéto hodnoty zďaleka nedosahujú všetky pick-upy v aktuálnej ponuke.

Ineos využíva motory od BMW, ktoré prešli rôznymi úpravami, najmä kvôli chladeniu. Na výber je z trojlitrových radových šesťvalcov na naftu a benzín. Benzínová verzia prináša výkon 210 kW (286 k) a krútiaci moment 450 Nm. Pick-up s ním zrýchli na stovku za 8,8 sekundy a naftová alternatíva je na stovke za 9,8 sekundy, pričom ma výkon 183 kW (248 k) a krútiaci moment 550 Nm. Bez ohľadu na motor je maximálna rýchlosť modelu Grenadier Quartermaster obmedzená na 160 km/h. Je to aj s ohľadom na pevné nápravy a podvozok s dvojstupňovou rozvodovkou spolupracujúcou s osemstupňovou automatickou prevodovkou ZF. V štandardnej výbave je všetko toto, ale za príplatok môžete mať uzamykateľný predný aj zadný diferenciál s ovládaním na strešnom paneli.

Ineos Grenadier Quartermaster štandardne stojí na tuhých nápravách Carraro a využíva brzdový systém známej značky Brembo. V prípade konfigurácie budete mať na výber z rovnakých stupňov výbavy ako v alternatíve s päťdverovou karosériou a taktiež viete zvoliť aj rozmer diskov. Tie môžu mať priemer buď 17 palcov, alebo 18 palcov. Očakáva sa, že verzia Quartermaster bude o niečo drahšia ako klasický päťdverový model. Bude konkurovať už zavedeným pick-upom, ale posvieti si aj na takého extrémneho konkurenta akým je bez pochýb Jeep Gladiator. Model si vychutnajte v galérii. 


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Ineos

Komentáre k článku


Stream naživo