2023-07-27 17:55:00
Aston Martin Valour
Aston Martin Valour
Zdroj: Aston Martin

FOTO: Aston Martin Valour - V12 s manuálom, retro štýl a 110 kusov. Všetky sú preč

110 rokov a 110 exemplárov. Tak si Aston Martin uctil svoje výročie.

Aston Martin predstavil svoj exkluzívny model Valour na festivale rýchlosti v Goodwoode pred dvomi týždňami. Dnes hlási, že sú všetky autá predané. Celkovo ich má byť 110 ako pocta 110 výročiu založenia značky. Valour je klasický Aston Martin, ktorý v sebe spája štýl a dizajn modelov značky zo 70-tych a 80-tych rokov spolu s dnes už ikonickým modelom "Muncher" Le Mans.

Valour je zároveň veľkým dovidenia pre taktiež ikonický motor V12, ktorý minimálne v nasledujúcich dekádach Podkapotou modelov britskej značky nebude. 5,2 litrový motor V12 uložený pozdĺžne pod prednou kapotou je kombinovaný so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou pre ultimátny jazdný zážitok. Auto verí tradičnej koncepcii s motorom vpredu a pohonom výhradne zadných kolies. Motor je twin-turbo, ponúkne maximálny výkon 715 koní a maximálny krútiaci moment 753 Nm. Vzadu medzi kolesami tróni mechanický samosvorný diferenciál, no auto si pomáha v prípade potreby aj elektronickou kontrolou trakcie a protišmykovým programom. Podvozok šľachtia adaptívne tlmiče, no auto sa tiež vyznačuje veľkou chuťou do chudnutia vďaka kompozitným materiálom a ľahkým kovom. Taký výfukový systém má trojicu koncoviek a celý je z nerezovej ocele s hrúbkou stien len 1 mm. Výsledkom je nielen charakterný zvuk, ale tiež úspora hmotnosti na úrovni 7 kg. O 23 kilogramov je ľahší aj štandardne dodávany karbón-keramický brzdný systém využívajúci vpredu šesťpiestikové a vzadu štvorpiestikové strmene. Auto stojí na 21-palcových kovaných diskoch s pneumatikami Michelin Pilot Sport S s rozmerom vzadu 325/30 R21.

Prvé kúsky si svojich zákazníkov nájdu v treťom štvrťroku 2023, cena sa pohybuje niekde medzi 1,5 až 2 miliónmi eur. Aston Martin zároveň zabezpečil, aby každý jeden Valour mohol byť unikátny vďaka množstvu doplnkov, farieb a farebných kombinácií, farebných pásov a inej grafiky. 21 farieb laku, či možnosť urobiť hlavicu radiacej páky z hliníka, titánu, z uhlíkových vláken, či z orechového dreva. Vnútri nájdete moderný interiér s digitálnym prístrojovým štítom a centrálnym displejom infotainmentu. Pozrite si galérku, nájdete tam každý detail.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Aston Martin

Komentáre k článku


Stream naživo