2023-06-28 21:17:00
BMW X1 M35i xDrive
BMW X1 M35i xDrive
Zdroj: BMW

FOTO: BMW predstavilo najostrejšiu benzínovú X1. Volá sa M35i

BMW X1 M35i je vlastne prvou X1, ktorá nesie písmeno M vo svojom označení.

BMW X1 s M paketom nie je žiadna novinka, no takto športovo naladenú X1-tku sme tu doteraz nemali. Možno si spomeniete na prvú generáciu tohto modelu, ktorá vedela mať Podkapotou aj šesťvalec, avšak verzia M to nebola, bez ohľadu na ponúkané parametre a výkon.

Tu BMW robí pre maximálny jazdný zážitok viac ako kedykoľvek. Verzia M35i bola doteraz vyhradená pre športovejší variant s podobnými vonkajšími proporciami s názvom X2, no teraz je tu už aj pre tretiu generáciu modelu X1.

Podkapotou nebude šesťvalec, zato poriadne naboostovaný dvojlitrový štvorvalec s výkonom 221 kW (300 k) pri 5750-6500 ot/min a s maximálnym krútiacim momentom 400 Nm pri 2000-4500 ot/min. Motor dáva autu schopnosť zrýchliť z 0 na 100 km/h za 5,4 sekundy a dosiahnuť elektronicky limitovanú maximálku 250 km/h.

BMW X1 M35i má v talóne omnoho viac ako silný motor. O prenos na kolesá sa stará dvojspojková 7-stupňová prevodovka od Getragu (Magna), ktorá má v sebe zabudovaný mechanický LSD diferenciál so svornosťou do 26%. Samosvor sa stará o predné kolesá a maximálny prenos sily motora vpred, zatiaľ čo xDrive bleskurýchlo posúva veľkú časť krútiaceho momentu na zadnú nápravu pre ešte lepšiu trakciu a neutrálnejšiu jazdu. xDrive v kombinácii so športovým podvozkom, športovým riadením a adaptívnymi tlmičmi vedia toto SUV pretlačiť cez zákrutu s doteraz nepoznanými rýchlosťami. Motor samotný má posilnený kľukový hriadel a kopu techniky zdedenú po väčšom šesťvalci vrátane zdvojených vstrekovačov pre maximalizáciu prúdenia paliva v čase špičky... Auto má tiež k dispozícii nové M Compound brzdy, ktoré majú vpredu štvorpiestikové s pevným strmeňom a vzadu jednopiestikové brzdy s plávajúcim strmeňom s 385 mm perforovaným kotúčom vpredu a 330 mm kotúčom vzadu. Brzdy sa vďaka materiálom (liatina a hliník) i vďaka konštrukcii vyznačujú mimoriadne silným účinkom a vysokou tepelnou odolnosťou.

Auto zároveň ako prvý model značky nesie najnovšiu generáciu infozábavy iDrive s názvom BMW Operating System 9. Ten zabezpečuje jednak funkciu Quick Select (navolené dôležité funkcie na pár klikov), väčšiu úroveň konektivity so zábavnými funkciami i rýchlejšie aktualizácie (OTA).

Zvonku i zvnútra auto dáva zreteľne najavo, že patrí do vyššej športovej ligy. Presvedčiť sa o tom môžete v bohatej galérii.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo