2023-05-13 21:40:00
Porsche 718 Spyder RS
Porsche 718 Spyder RS
Zdroj: Porsche

FOTO: Porsche 718 končí so spaľovákmi, Spyder RS je finále. Ale akým finále!

Automobilka Porsche predstavila úplne nový model 718 Spyder RS.

Automobilka Porsche predstavila úplne nový model 718 Spyder RS, ktorý sa stane tým najultimátnejším a najbrutálnejším nositeľom tohto číselného označenia. Je to vozidlo, ktoré bude oznamovať koniec spaľovacích agregátov v ponuke obľúbeného roadsteru. To by mohlo znamenať, že nástupca už bude výhradne elektrický. Zatlačte slzu, pripravte bankové transfery, toto auto potrebujete.

Automobilka Porsche vzala verziu Spyder a spravila ju ešte lepšiou ako kedykoľvek doteraz. Veď znížila hmotnosť až o 40 kg a tým pádom sa hodnota dostáva na 1 410 kg. Veľa? Vôbec nie. Ušetriť sa podarilo vďaka viacerým komponentom. Jedným z nich je jednovrstvová strecha. Váži iba 18,3 kg, čo je o 7,6 kg menej ako má štandardný Spyder, ale je to aj o 16,5 kg menej ako má tradičnejšia verzia Boxster. Ďalšie kilogramy sa podarilo ušetriť aj vďaka potenciálu príplatkových horčíkových diskov za viac ako 15-tisíc eur. Tie môžu nahradiť štandardné kované hliníkové. Výrazným zlepšením je posunutie motoru smerom nadol, čo znižuje ťažisko. Motor sedí nižšie až o 30 mm oproti štandardným verziám modelu.

Zdroj: Porsche

Už na prvý pohľad na aute vidno príliš veľa karbónu, teda na fotkách, ktoré prezentujú vozidlo s Weissach Package, špeciálnym balíkom za ďalších takmer 12 500 eur. Ten je naozaj všade ale automobilka nekopírovala úplne do bodky sesterský model Cayman GT4 RS. Spravila vozidlo, ktoré bude komfortnejšie vďaka inému nastaveniu pružín a tlmičov. Je to úplne logické, lebo jazdu na kabriolete si chcete užívať aj mimo okruhu. Teda hlavne mimo okruhu. Ponuka modelu bude teda obsahovať aj balík Weissach Package, ktorý, okrem karbónu zvonka pridá veľa zaujímavosti, okrem iného aj špeciálne škrupinové sedadlá, ale tým najzvláštnejším a najfantastickejším prvkom bude použitie vyústenia výfuku podobného tomu, ktoré žiarilo na modernej reinkarnácii špeciálu z Le Mans, Moby Dick, z roku 2018. Inak je to vlastne hlavne veľmi zaujímavo prerobený model Spyder, ktorý je už dlhšie a štandardne v ponuke.

Tou zásadnou zmenou, a dá sa povedať najhlavnejšou, je použitie štvorlitrového plochého šesťvalca, ktorý má atmosférické plnenie. Je to jeden z najbrutálnejších motorov súčasnosti a predvádza výkon 368 kW (500 k) a krútiaci moment 450 Nm. Podobne ako 718 Cayman GT4 RS dokáže aj Spyder zrýchliť za 3,4 sekundy na stovku, za čo vďačí navlas rovnakej hmotnosti, ale aj na dvojstovke je za 10,9 sekundy, čo je znova rovnaký čas, ale zároveň čas, za ktorý sa mnoho áut nedostane ani na polovičnú rýchlosť. Rozdiel medzi týmito dvoma vozidlami je v maximálnej rýchlosti. Kým uzavretá verzia dokáže uháňať 315 km/h, pri otvorenom modelu Spyder RS je táto hodnota nižšia. Je to iba 308 km/h.

Porsche neoznámilo nič o limitovaní produkcie, ale oznámilo, že v Nemecku bude vozidlo stáť 151 215 eur. Na Slovensku je v konfigurátore za 169 423 eur. Prirátajte ešte príplatok za farbu, za Weissach Package a za špeciálne disky a ste ľahko nad 200-tisícmi eur. Oficiálnu premiéru naživo si auto odbije na Festivale rýchlosti v Goodwoode, ktorý bude v júli. Dovtedy sa vozidla budú dať objednať u jednotlivých dílerov, ale kvóta pre Slovensko je vraj dva kusy a tie už sú zarezervované. Takže bude treba kvótu nájsť v inej krajine. Auto nájdete možno v inej krajine, ale aj v priloženej galérii.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Porsche

Komentáre k článku


Stream naživo