2023-02-08 13:57:00
Polícia Somerset Wisconsin USA
Polícia Somerset Wisconsin USA a jej nová Tesla Model Y
Zdroj: Somersed PD

Elektromobil v rukách polície? Policajti kúpili Teslu Model Y. Toto od nej čakajú

Skôr či neskôr k tomu príde, a predsa sa to doteraz dialo len výnimočne.

Elektromobily postupne vstupujú aj do služieb policajných útvarov po celom svete. Nie je nič výnimočné, keď sa kde-tu objaví správa o príchode elektromobilu do služieb mestských, či štátnych policajných útvarov. Väčšinou však ide o prvé lastovičky, ktoré sú len málokde nasledované väčšími objednávkami. Aj policajti vedia elektromobily využiť - na hliadkovanie na kratších trasách, na reprezentatívne účely, či na doručovanie dokumentov medzi jednotlivými rukami zákona - tak sa využívajú aj u nás.

V tomto prípade ale nie je plánom ukázať, že aj policajti vedia byť zelenší ako očakávame, nejde o to zveriť elektromobilu menej podstatné úlohy a nejde ani o použitie elektromobilu v úzko lokalizovanom priestore (napríklad mestská polícia a podobne). Nie, tento elektromobil si dané policajné oddelenie nevybralo ani pre nátlak politických špičiek, ani pre dobro spriatelených osôb a ani pre vedľajšie úlohy. Tu ide o skutočnú náhradu za plnohodnotné hliadkovacie a prenasledovacie policajné vozidlo, ktoré bude počas nasledujúcich desiatich rokoch v službe každý deň. Ide o výber ekonomický. Dané policajné oddelenie v americkom Somersete si pomerne drahý elektromobil vybralo ako náhradu za spaľovacie vozidlo preto, lebo očakáva, že sa mu to výrazne oplatí. Policajný šéf Joel Trepczyk očakáva úsporu v nasledujúcich desiatich rokoch na úrovni viac ako 80-tisíc amerických dolárov (75-tisíc eur) v porovnaní s Fordom Explorer Hybrid, ktorý by si inak kúpili (štandardné policajné auto v USA).

Ako dôvody výberu uvádza: auto bez potreby meniť olej a filtre, regeneratívne brzdenie vozidla, batéria nastavená na životnosť 0,5 milióna míľ (800-tisíc km), pohonná sústava s nastavenou životnosťou 1 milión míľ (1,6 milióna km), päťročná a 125-tisíc míľ platná záruka, auto vyrobené prevažne v USA, najvyššia pasívna a aktívna bezpečnosť, nadpriemerný výkon, dlhá životnosť vozidla a adekvátny dojazd. Počas jednej smeny auto prejde od 30 do 60 míľ a nabíjať sa môže kdekoľvek, i na domácej stanici (ročný nájazd 20 000 míľ - 32-tisíc km).

Zdroj: Somersed PD

Teslu Model Y kúpilo policajné oddelenie z podporného balíčka za 55-tisíc dolárov, Explorer by stál 37-tisíc. Vyššie obstarávacie náklady sú podľa policajtov vyvážené vyššie uvednými informáciami a nepochybne aj nízkou cenou za kilometer (míľu) ako i nižšou spotrebou - parameter míle na galón paliva (MPG a MPGe) vychádza pri modeli Explorer na 15 MPG a pri Tesle Y na 122 MPGe. Návratnosť investície má byť jasná a rýchla a policajti si svoju Teslu nevedia vynachváliť.

I keď sa u nás v Európe ceny energií nevedia zmestiť do kože, v USA vnímajú najmä vysoké ceny palív, ktoré by bez zásahov centrálnej vlády ešte teraz drtili spotrebiteľov (cena elektrickej energie pre domácnosti v USA bola v minulom roku cca 16 centov za kWh. Odhad znie, že aj keď nabíjanie prebieha na verejnej spoplatnenej sieti, náklady sú v porovnaní s bežným americkým autom polovičné).

Hádam sa o pár rokov dozvieme ako tento pokus zamestnať elektromobil na plný úväzok v policajných službách dopadne. Nepochybne nejde o prvé nasadenie elektromobilov do služby, no aby si elektromobil kúpilo menšie policajné oddelenie s tvrdením, že mu to usporí extrémne veľa peňazí, to si zaslúži pozornosť. Ak nič iné, mohol by z toho byť pekný súdny spor - policajné autá vedia nabehať státisíce kilometrov rýchlo. Viem si predstaviť, že na konci tohto celého bude buď plynulý prechod elektromobilov do služieb silových zložiek, alebo z toho bude poriadne drahý súdny spor o to, či očakávaná životnosť je smerodajná, alebo je len marketingovou táraninou. Ale možno som len zbytočne skeptický...

Isté je, že výmenu za elektromobil urobili už aj iné policajné oddelenia a tie dokonca tvrdia, že cenový rozdiel medzi autom od Forda, ktoré by si bežne objednali a Teslou Model 3 sa im vráti za neuveriteľných 6 až 18 mesiacov výkonu služby. Podrobnú tabuľku nájdete v galérii, či v príspevku samotného policajného oddelenia nižšie.

 

**NEW SQUAD CAR*** We took delivery of our new squad car last week and it’s been generating a lot of questions, and...

Posted by Somerset Police Department on Tuesday, January 24, 2023

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Somerset PD via electrek.com

Komentáre k článku


Stream naživo