2023-02-07 21:40:00
Mercedes CLA 2023
Mercedes CLA 2023
Zdroj: Mercedes

FOTO: Mercedes-Benz CLA a jeho facelift: Elektrifikácia áno, ale motory tiež

Mercedes predstavil facelift svojho kompaktného štvordverovému kupé a shooting brake-u.

Mercedes predstavil svoj model CLA ako kupé alternatívu ku triede A už v roku 2013, ale v roku 2019 prišla jeho druhá generácia. Počty neklamú, aj keď to tak nevyzerá, je aktuálny čas, kedy by mala táto minilimuzína so športovým charakterom a od nej odvodené kombi, prejsť modernizáciou. Tri  roky a pár mesiacov sú presne polčas životnosti vozidiel. Čo teda facelift modelu prináša?

Na samotnom pohľade zvonku je vidno, že retuše boli naozaj jemné. Stačilo upraviť tvar jednotlivých prvkov svetiel a dať inú masku. Táto nová má hviezdne usporiadanie mriežky a odkazuje tak na ostatné modely automobilky. Veľmi decentné retuše svetiel boli na programe aj vzadu a tam zase prichádza aj nový vylepšený difúzor. Vylepšený je len vizuálne, predpokladáme, že funkčnosť zmenená nebola.

Exteriérové vylepšenia ešte zahŕňajú dve nové modré farby, ale aj 3 nové druhy zliatinových diskov. CLA bude mať v základnej výbave disky s priemerom 17 palcov a maximum, ktoré na aute bude, vrátane verzie AMG, bude 19 palcov. Na vozidlo patriace stále do nižšej strednej triedy sú to stále obrovské disky.

Interiér modelu ozvláštni nové základné usporiadanie displejov. Pred vodičom bude štandardne 7 palcov a v strede 10,25 palca. Za príplatok bude možné objednať oba displeje rovnaké, s väčšou veľkosťou 10,25 palca pre každú zobrazovaciu plochu. Dôležitý je však aj systém schovaný za dotykovým poľom v strede. Keď vlastne spomíname dotykové pole, tak musíme skonštatovať, že dotýkať sa budete len displeja. Externé ovládače v strede prístrojovky totiž zmiznú, miesto nich bude len priehlbinka, celkom nevzhľadná a zbytočná. V každom prípade bude systém využívať najnovšiu generáciu MBUX s rozšírenou realitou a funkciami umelej inteligencie.

Revíziu dostane aj parkovací balík, ktorý ponúkne štandardne parkovaciu kameru s tristošesťdesiat-stupňovým zobrazením. Skôr to teda budú 4 kamery. Novinkou bude aj iné ovládanie volantu, v prípade udržiavania v pruhu, ktoré bude o niečo citlivejšie. Tento systém prichádza v rámci balíka Driver Assistance Package.

Rovnaké zmeny ako základné verzie postihnú aj verzie AMG. Tak slabšia AMG CLA35 ako aj  výkonnejšia AMG CLA45 S budú mať úplne iné nastavenie vďaka novému mild hybridnému systému so 48V architektúrou. Tento systém sa objaví aj vo všetkých ostatných motoroch. Reálne tak bude každý agregát vykazovať nižšiu spotrebu ako pred modernizáciou, ale výkon ostane vždy rovnaký.

Na náš trh sa inovovaná verzia dostane už onedlho a prinesie vylepšenia, ktoré sú prevažne skryté oku. Hlavné vylepšenia sú predsa v technológiách. Iná maska chladiča a iné rozloženie prvkov vo svetlách sú len miernymi zmenami, nemusí si ich všimnúť každý. Veď CLA vyzeralo dobre už v pôvodnom stave druhej generácie, tak v tom pokračuje aj naďalej.

Podkapotou by sa naďalej mali objavovať benzínové, naftové i plug-in hybridné verzie. Objemy motorov začínajú na 1,33 litrovom benzínovom motore, pokračujú cez 1,5 litrový naftový agregát až sa dostanú k benzínovým a naftovým dvojlitrom. Tieto motorizácie by si mala zachovať aj nová verzia, no detaily sa dozvieme neskôr. 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo