2023-02-02 09:01:00
Tesla Model Y
Tesla Model Y
Zdroj: AP Photo/Jae C. Hong, Tesla

Dúfate v zlacňovanie elektromobilov? V EÚ máte smolu. Kúpte radšej Teslu

Výrobcovia elektromobilov v Európe vehementne odmietajú nastúpiť na vlnu zlacňovania.

To, čo vyzeralo ako rýchlo sa rozvíjajúca vlna zlacňovania, po výraznom zlacnení modelov značky Tesla, sa končí na slovách a vyjadreniach automobiliek a ich šéfov v Európe. Tu nič také nečakajte! Tu sa zľavy nevedú! Kým napríklad Ford Mustang Mach-E je už teraz v USA lacnejší o viac ako 5400 eur (prepočet), u nás to vraj nehrozí a zlacňovanie zatiaľ nie je na programe. Kým teda Mustang Mach E kúpite za vyše 66-tisíc eur v základnej cene, Teslu Model Y kúpite už od 39-tisíc eur, pretože nedávno prekonala na niektorých trhoch zníženie cien o 2000 (u nás) až 9000 (v DE) eur. 

Tak zastúpenie Fordu v Európe, tak Volkswagen, či Renault sa vyjadrili v tom duchu, že žiadne zlacňovanie nebude. Zákazníci sú ale aj pri elektromobiloch na ceny poriadne citliví, a keď si môžu vybrať niečo za 40000 eur a niečo veľmi podobné za 66-tisíc eur, cváľajúci koník v logu presvedčí len výraznú menšinu. Azda aj to je dôvod prečo v EÚ predala Tesla len v decembri minulého roka 31-tisíc Modelov Y, kým Mustangu Mach E sa predalo 25-tisíc kusov. Za celý minulý rok. Samozrejme, december bol vďaka končiacej podpore v Nemecku špecifický, no platí, že Model Y bude mať celoročné predajné čísla niekde na úrovni 100-tisíc kusov. 

Vždy je vo veci viac ako len uvádzacia cena. Keď chcete od Modelu Y viac, viac si aj zaplatíte a rozdiely sa začnú stierať. No nie úplne, všetky elektromobily v tejto kategórii sa snažia ponúkať prémiové služby a doplnky. Predpokladám, že tieto vyjadrenia zástupcov značiek sú skôr o komunikačnej stratégii, než o reálnom nezáujme bojovať o zákazníka. Každý trh je špecifický, v USA sa cenová vojna naozaj rozbieha, no európske automobilky sa vždy snažili reagovať skôr na dáta, než na twitterové príspevky. V dnešnom svete ale sledovanie dát môže byť tak trošku historickým koníčkom... 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: InsideEVs

Komentáre k článku


Stream naživo