2023-02-01 15:50:00
Mazda CX-90
Mazda CX-90
Zdroj: Mazda

FOTO: Mazda CX-90 - Trojradový rodinný obor chce jazdiť športovo. Pomáha MX-5

Mazda CX-90 chce jazdiť ako rodinná MX-5. Veľa priestoru, veľa sedadiel, veľa statusu a pritom zábavná jazda.

Keď píšem, že Mazda CX-90 je obor, myslím tým obor na naše pomery. V USA, kde sa predstavuje, tam je to také príjemné priestranné rodinné SUV. Ponúkne miesto pre šesticu, až sedmicu pasažierov. V treťom rade sú dve potešujúco široké sedadlá, no za nimi už veľa miesta nebude. Presné rozmery a objemy pritom zatiaľ známe nie sú, dozvieme sa časom. 

Treba ale očakávať, že tento mamut je výrazne dlhší a priestrannejší, než kolega zvaný CX-60, ktorého už slovenský zákazník stihol zočiť. Predpokladom je dlhší rázvor pre viac priestoru v zadných dvoch radoch sedadiel. Dĺžka by mohla byť tesne pod piatimi metrami, no stále sú to dohady, takže zatiaľ nechajme tak. 

Podkapotou však bude to, čo ponúka CX-60. To znamená plug-in hybridný pohon s 2,5 litrovým štvorvalcom, alebo 3,3 litrový šesťvalec. V USA len benzínový, u nás určite aj naftový. 

Zaujímavosťou je, že okrem bohatej výbavy a vzdušného interiéru, či praktických riešení v kabíne, konštruktéri od začiatku mysleli najmä na to, aby aj toto auto vedelo jazdiť ako by mala správna Mazda. Aj tu chcela Mazda zachovať filozofiu prepojenia človeka so strojom, aj tu je najdôležitejší vodič a jeho zážitok. Preto postavila auto s motorom vpredu pozdĺžne a s poháňanou prioritne zadnou nápravou. Priamy presun výkonu vzad, pripájanie predných kolies v prípade nutnosti, výkon presahujúci 340 koní, krásny zvuk šesťvalcov a mimoriadne tuhá konštrukcia, pre čo najvytrvalejšiu trakciu aj v zákrutách. Auto disponuje technikou, ktorú Mazda predstavila pri súčasnej generácii modelu MX-5. Veľké SUV si tiež vie strážiť zdvih karosérie (náklon) a vie sa držať pevne vo vytýčenom smere. K tomu patrí inteligentný pohon všetkých kolies. 

Novú CX-90 si môžete prezrieť v galérii. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mazda

Komentáre k článku


Stream naživo