2023-01-30 20:12:00
Škoda Superb 2,0 TDI
Škoda Superb 2,0 TDI Dragon Skin
Zdroj: Ján Hargaš

Vodiči Elektromobilov majú najnižšie IQ! Ako sú na tom značky áut? Táto vyhráva

Výber značky vozidla, farby vozidla je odpradávna spájané s inteligenciou, či naopak jej nedostatkom.

Málokto si ale trúfol tieto parametre reálne zmerať. Britská organizácia porovnávajúca ceny áut Scrapcarcomparison v spolupráci s výskumnou agentúrou Censuswide zorganizovali v januári tohto roka prieskum medzi 2024 respondentmi. Cieľom bolo všetkých vyše 2000 vodičov áut zmerať z hľadiska inteligenčného kvocientu IQ. Výsledky IQ testov následne dali do súvisu s údajmi o vozidlách testovaných. Autá delili podľa značiek, typu pohonu (vrátane pohonnej látky) a farby. Ešte predtým, než sa dostaneme k samotným výsledkom, treba si pripomenúť, že IQ hovorí o akademickej inteligencii človeka. Považuje sa za smerodatný parameter, ktorý odzrkadľuje bystrosť jednotlivca, jeho znalosti, schopnosti. Odzrkadľuje schopnosť čítať, písať, počítať, pochopiť písanému textu, myslieť logicky, rozumieť významu cudzích slov, či poznať viacero svetových jazykov. Dve tretiny populácie disponujú IQ na úrovni 85 až 115 bodov, pričom platí, že sotva 2,5 percenta ľudí dosahuje IQ nižšie ako 70 bodov alebo vyššie ako 130 bodov. Vodiči všetkých značiek automobilov boli spriemerovaní a hodnotení ako skupina, podobne pri farbách, či typoch pohonu. 

Značiek v prieskume bolo 27, no do výsledkovej listiny sa dostalo len 22, keďže pre ostatné značky nebolo dosť údajov. Výsledky sú zaujímavé. Keď totiž porovnávate vodičov automobilov podľa značiek a hodnotíte ich IQ, zistíte, že najinteligentnejší vodiči sú tí, ktorí vlastnia autá značky Škoda. Šoféri áut značky Škoda dosahujú priemerné IQ na úrovni 99 bodov. Druhé miesto patrí vodičom áut značky Suzuki a Peugeot - zhodne 98,08 bodu, nasleduje Mini s 97,8 bodu a Mazda s vodičimi s IQ na úrovni 95,9 bodu. Na opačnom konci rebríčka sú vodiči značky Land Rover (aj Range Rover) s IQ na priemernej úrovni 88,58 bodu. Predposledný je Fiat s 90,14 bodmi a tretí od konca je symbol nemeckej prémiovej športovosti BMW s vodičmi s priemerným IQ na úrovni 91,68. O veľa lepší nie sú ani vodiči značky Volkswagen, či Volvo. 

1
Škoda
99
2
Suzuki
98.09
3
Peugeot
97.79
4
Mini
97.41
5
Mazda
95.91
6
Toyota
95.76
7
Opel
95.11
8
Mercedes
94.74
9
Nissan
94.71
10
Seat
94.71
11
Citroen
94.29
12
Hyundai
93.52
13
Renault
93.41
14
Audi
93.25
15
Kia
93.01
16
Honda
92.88
17
Ford
92.75
18
Volvo
92.40
19
Volkswagen
92.25
20
BMW
91.68
21
Fiat
90.14
22
Land Rover
88.58

Keď sa pozrieme na výsledky z hľadiska pohonu, respektíve pohonnej hmoty, najvyššie IQ preukázali vodiči áut jazdiacich čisto na benzín (94,35 bodov). Nasledujú vodiči hybridných vozidiel (93,89 bodu), vodiči naftových vozidiel (92,91 bodu) a na konci tabuľky sa umiestnili vodiči elektromobilov s výsledkom 90,19 bodu). 

Zdroj: Ján Hargaš

Z týchto prvých dvoch kategórií sa zdá, že vodiči na Slovensku na tom vôbec nie sú zle. Koniec koncov, značka Škoda patrí k dlhodobo najpopulárnejším na Slovensku, ak by sme k nej pridali autá značiek Suzuki a Peugeot, obsiahli by sme celkom solídny výsek populácie. O druhej kategórii ani nehovoriac. Veď množstvo elektromobilov sa na Slovensku stále pohybuje v jednotkách percent. Zato benzínových a naftových áut je absolútna väčšina. Potešení môžu byť aj vodiči hybridov, rozumná miera elektrifikácie už nie je len dohad novinára, už je to fakt potvrdený IQ testom... Nelichotivý je výsledok pre vodičov elektromobilov. Tie síce sú lokálne bezemisné, po sčítaní všetkých pre a proti sú stále najmä drahšie, no a podľa tohto prieskumu to vyzerá tak, že kupovať si auto, ktoré je drahšie preto, lebo je lokálne bezemisné, nie je až tak múdre... Respektíve nie je to krok tých múdrejších. 

Na záver je tu farba. Najvyššie skóre získali v IQ testoch vodiči bielych a sivých áut (na úrovni 95 bodov). Pozor, nejde o farbu striebornú, ale sivú, prieskum ich rozlišuje tak ako väčšina majiteľov áut týchto farieb... Najhoršie to bolo pri vodičoch áut zelenej farby - 88 bodov, kde bol odstup od druhej najneinteligentnejšej farby auta (striebornej) vyše 4 body. Rozdiely medzi červenou, modrou, či čiernou sú minimálne a patrí im bezpečný stred rebríčka.

No a prieskum hodnotil ešte jeden parameter - personalizované značky. Z týchto dát vyplynulo, že vodiči bez personalizovaných evidenčných čísel sú inteligentnejší ako tí druhí.

Na záver už len pár poznámok pod čiarov. Rozdiely medzi jednotlivými značkami, farbami a typmi pohonov sú naozaj malé, niekedy na úrovni štatistickej odchýlky, takže ich treba brať s rezervou - rovnako tak kvalita dát a snaha ovplyvniť výsledok by mali byť brané s rezervou. Pravdou je, že pri IQ testoch toto platí od nepamäti. Na IQ testy sa dá pripraviť a ľudia to radi robia, môžu sa potom pochváliť vyšším IQ - podobne ako sa môžu pochváliť personalizovanou značkou, či luxusným modelom auta od luxusnej značky. No a spomenúť treba tiež, že IQ, teda akademická inteligencia je len jednou z viacerých inteligencií. Existuje aj inteligencia pohybová, hudobná, priestorová, či interpersonálna. Vo všeobecnosti platí, že pre tých s nižším IQ môže byť útechou potenciál vyššieho EQ - emočná inteligencia nie je len o empatii, zahŕňa kreativitu a celkovo schopnosť fungovať v spoločnosti. Hovorí sa, že IQ je len 20 percent úspechu a kľúčová je práve EQ. Lebo môžete vedieť rýchlo počítať a logicky myslieť, keď svoje závery nedokážete správne odkomunikovať, s počítaním ste sa nemuseli ani unúvať. Keď ale v budúcej krčmovej debate príde rad na hodnotenie intelektu vodičov podľa značiek, verím, že tento článok priniesol vhodné palivo. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: scrapcarcomparison.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo